Torna a les notícies
Josep Vallverdú, homenatjat a Lleida amb motiu del quarantè aniversari de la publicació de Proses de ponent
16/09/2010

L’escriptor i membre de l’IEC Josep Vallverdú (Lleida, 1921) va rebre un homenatge el 15 de setembre a Lleida, en el marc de la 28a Setmana del Llibre en Català. L’homenatge es va fer amb motiu del quarantè aniversari de la publicació de Proses de ponent, un llibre que, tal com va explicar el mateix Vallverdú durant l’acte, va escriure en tornar a la seva terra després de setze anys, quan va sentir la necessitat d’explicar com era Lleida a la gent de Catalunya, ja que «aquesta terra era una completa desconeguda a la resta del país».

Segons Albert Turull, director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Proses de ponent és «una obra fonamental» que posa al dia «una anàlisi intel·ligent, autocentrada i amb visió de futur del propi país, amb la seua gent, la seua terra i la seua cultura com a eixos d’una descripció brillant i, avui, en gran mesura, encara vigent». Al llarg de la jornada, es van estudiar diversos aspectes de les Terres de Ponent, es va inaugurar l’exposició «Proses de ponent, quaranta anys després» i es va celebrar una taula rodona dedicada a l’autor. El delegat de l’IEC a Lleida, Ramon Sistac, va moderar la taula rodona «Ponent vist pels seus veïns» mentre que Vallverdú va pronunciar la conferència «La cuina i el rebost de les Proses».

Llicenciat en filologia clàssica i docent durant quaranta-tres anys, Josep Vallverdú és autor de llibres d’assaig, de relats curts i de llibres sobre comarques, però és especialment conegut en el camp de la literatura infantil i juvenil. En aquest àmbit, ha conreat el teatre, l’assaig de divulgació i, sobretot, la novel·la, gènere en què destaquen En Roc drapaire i Rovelló, aquesta última va ser traduïda a diverses llengües i va inspirar una sèrie de televisió. Ha rebut els premis Joaquim Ruyra (1963), Folch i Torres (1968 i 1970), Serra d’Or (1980), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1989) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2000). Ha merescut un lloc en la llista d’honor del Premi Andersen, premi internacional de literatura infantil, i l’any 2003 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.
 

Voleu estar informats i saber què fem a l'IEC?

Agenda, notícies, entrevistes, estudis, publicacions, actes… tota l’activitat de l’IEC al nou butlletí. Més accessible, més personalitzat i amb més contingut