Torna a les notícies
L’exposició de les primeres tesis doctorals sobre ciència econòmica escrites en català, a l’IEC fins al març
22/01/2015

Els estudis de doctorat en economia, empresa, ciència política i sociologia es van començar a impartir a la Universitat de Barcelona, a l’antiga Facultat de Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials, fundada l’any 1954. Però no va ser fins al 1974 que es va defensar la primera tesi doctoral en català. És la de Rafael Ribó i Massó, titulada «El concepte de cultura política segons Almond: a la recerca de l’especificitat política dels pobles», que va ser dirigida per Josep Antoni González Casanova. Aquesta és una de les tesis recollides en l’exposició «Les primeres tesis doctorals escrites en català a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB (1954-1984)», que es va inaugurar el 19 de gener i es podrà visitar al pati de l’IEC fins a l’1 de març. En l’acte d’inauguració van assistir Joandomènec Ros, president de l’IEC; Eduard Arruga, president de la Societat Catalana d’Economia; Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, i Adelaida Ferrer, directora del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI).

Durant una dècada, del 1974 al 1984, es van defensar disset tesis escrites en català, que representen només un 10 % del total de tesis presentades en aquest període. N’hi ha algunes, com les de Joan Martí i Francesc Tost, que analitzen la política financera i la hisenda pública de la Generalitat republicana. Els temes urbans són també dels més tractats i són l’objecte d’estudi de les tesis doctorals de Francesc Roca, Anna Alabart, Carme Massana i Josep Parcerisa. Unes quantes d’aquestes primeres tesis en català, com la de Rafael Ribó, s’inscriuen en la ciència política, entre les quals destaquen la de Josep M. Colomé («La idea de nació en el pensament polític català: 1939-1979») i la de Miquel Caminal sobre Joan Comorera.

Els fluxos comercials entre Catalunya i la resta de l’Estat i entre Catalunya i l’estranger són tractats en la tesi de Martí Parellada, que va ser dirigida per Josep M. Bricall. Les tesis de Miquel Puig («Sobre les expectatives racionals i el subhastador Walrasià») i Josep Piqué («Política monetària, estabilització econòmica i expectatives racionals: especial consideració dels shocks d’oferta»), dirigides per Joan Hortalà, són les primeres tesis de teoria econòmica en català. Finalment, el període analitzat es tanca amb la tesi d’Isabel Vidal («Crisi econòmica i transformacions en el mercat de treball: l’associacionisme de treball a Catalunya»).