Activitats

Més de vint mil estudiants de secundària i batxillerat participen en les XVII Proves Cangur de Maremàtiques

El descobriment dels fàrmacs centra el discurs d’ingrés a l’IEC d’Àngel Messeguer, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia  

El Paranimf de la Universitat de Barcelona acull l’homenatge al geòleg Oriol Riba

Lynn Margulis, recordada per les dones que la van conèixer amb motiu del Dia Internacional de les Dones

L’IEC ret homenatge a Teodor Llorente en el centenari de la seva mort

La Societat Catalana de Física, filial de l'IEC, premia els millors treballs de recerca de batxillerat sobre física del 2011

En breu

Properes citesMés de vint mil estudiants de secundària i batxillerat participen en les XVII Proves Cangur de Maremàtiques

Participants de les Proves Cangur, a la Sala Pi i Sunyer
IEC

Uns vint-i-un mil estudiants entre tercer de secundària i segon de batxillerat de Catalunya i Andorra van participar en les XVII Proves Cangur de Matemàtiques, que es van celebra el 15 de març en diversos centres entre els quals hi ha universitats, instituts, col·legis, centres cívics i entitats. Uns cent cinquanta alumnes van fer les proves a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Les proves Cangur consisteixen a resoldre trenta problemes matemàtics en una hora i un quart i tenen per objectiu estimular l’aprenentatge de les matemàtiques entre els estudiants de secundària i batxillerat. En aquesta edició participaran, aproximadament, vint-i-un mil alumnes de cinc-cents cinquanta-vuit centres de Catalunya i d’un centre d’Andorra.

Des de la primera edició de les Proves Cangur de Matemàtiques, el 1996, l’organització ha estat a càrrec de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de les universitats catalanes i altres entitats cíviques. Les XVII Proves Cangur de Matemàtiques compten amb una subvenció de CatalunyaCaixa.

Les proves Cangur se celebren alhora en els diversos països d’Europa, Àsia i Amèrica que formen part de l’associació internacional Kangourou sans Frontières.

Article de Joan de Solà-Morales, president de la Societat Catalana de Matemàtiques

Recull de premsa:


 

El descobriment dels fàrmacs centra el discurs d’ingrés a l’IEC d’Àngel Messeguer, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia

Àngel Messeguer, durant la ponència
IEC

Àngel Messeguer, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va pronunciar el discurs d’ingrés a l’Institut, titulat «El descobriment de fàrmacs: un repte i una necessitat», el dilluns 19 de març. Messeguer, que tal com va explicar, ha dedicat entre quinze i vint anys de la seva carrera als fàrmacs, va afirmar que «encara que durant el segle xx, especialment, ha millorat la qualitat i l’esperança de vida de la societat, ni de bon tros s’han solucionat tots els problemes de la salut humana; hi ha moltes malalties per a les quals encara no s’han trobat tractaments eficaços, sigui perquè s’hi han desenvolupat resistències o perquè no es coneixen prou».

En la seva intervenció, Messeguer va repassar alguns exemples de desenvolupament de fàrmacs, un procés que es pot allargar entre deu i quinze anys des de la fase preclínica fins a la sortida al mercat. Molts d’aquests fàrmacs, però, «no acaben sortint al mercat perquè fallen en alguna de les fases del procés» i això comporta la pèrdua de molts diners, «normalment, entre sis-cents i mil milions d’euros». Si no surten al mercat, no es podran amortitzar les despeses i, per tant, no hi haurà diners per a invertir en el desenvolupament de nous fàrmacs.

En els últims anys, «ha disminuït el nombre de fàrmacs desenvolupats, tot i que la inversió ha crescut de manera inversament proporcional». Aquesta és una tendència que, segons Messeguer, cal invertir.

Aquesta conferència està disponible a la videoteca de l'IEC

El Paranimf de la Universitat de Barcelona acull l’homenatge al geòleg Oriol Riba

L'acte es va celebrar al Paranimf de la UB

«Esperit emprenedor i innovador; la seva empenta va modernitzar els estudis geològics a Catalunya», amb aquestes paraules es va definir la figura del geòleg Oriol Riba i Arderiu (1923-2011), que va ser membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, durant l’acte d’homenatge que es va celebrar el 22 de març al Paranimf de la Universitat de Barcelona. L’acte  va ser organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat de Barcelona i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

En l’acte d’homenatge van intervenir Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona; Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Ramon Pascual, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Mariano Marzo i Miquel Canals, catedràtics d’Estratigrafia de la Universitat de Barcelona, i David Serrat, president de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. L’actor Lluís Soler va recitar poemes de Carles Riba i de Clementina Arderiu, pares d’Oriol Riba.

Oriol Riba era llicenciat en ciències naturals i doctor en geologia. Va ser investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques, becari a Wageningen (Holanda), a Angers i Rennes (França) i catedràtic a la Universitat de Saragossa i a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB), on va fundar el Departament d’Estratigrafia i Geologia Històrica. En aquesta Universitat va promoure les especialitats de sedimentologia, geologia marina i geologia del petroli. Oriol Riba es va dedicar a la recerca d’hidrocarburs al País Basc, a Navarra, a la Rioja i a la Catalunya central; també, a Guinea i al Sàhara. Va investigar la conca terciària de l’Ebre i la Serralada Ibèrica. Entre les seves obres més destacades, hi ha el Diccionari de geologia, publicat per Enciclopèdia Catalana, el 1997, i disponible en línia en el marc del programa «Diccionari de Ciència i Tecnologia» de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, i el llibre Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou. Assaig de geologia urbana, fruit de la recerca sobre el subsòl de la ciutat de Barcelona.
Lynn Margulis, recordada per les dones que la van conèixer amb motiu del Dia Internacional de les Dones

Lynn Margulis
Viquipèdia

El 22 de novembre de 2011, va morir la biòloga nord-americana Lynn Margulis (Chicago, 1938 - Amherst, 2011). El dia 5 de març hauria fet setanta-quatre anys. Coincidint amb aquesta data i amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, diverses dones que van treballar o conviure amb ella van destacar fragments de la seva vida i van comentar aspectes de la seva personalitat, durant un acte emotiu, a l’IEC. Totes van destacar que «era una dona plena d’energia, molt entusiasta i generosa i amb una curiositat insaciable» i que tenia una gran «capacitat per a interessar i mostrar-se interessada».  

Tal com va explicar Montse Ponsà, de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margulis «sempre estava disponible per a oferir una conferència als meus alumnes». De la científica, Ponsà en va valorar la «intel·ligència, integritat i valentia per a defensar una teoria en què no creia ningú». Anna Omedes, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, va anunciar que, juntament amb Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC i comissari de l’exposició permanent del Museu, estan treballant perquè «una part important del llegat científic de Lynn Margulis sigui al Museu». Alícia Duró, de l’Institut de Ciències del Mar, va recordar que l’acte, a més de ser un homenatge a Margulis, «és una dedicatòria a totes les dones científiques del passat, del present i del futur».

Wendy Ran va llegir poemes de Dickinson
IEC

En total, van ser dotze les dones que van intervenir, amb una breu ponència, en l’acte, organitzat per Mercè Piqueras, de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i Carmen Chica, de la revista International Microbiology. La soprano Olga Guerrero Miracle va interpretar algunes cançons sefardites i Wendy Ran va llegir poemes d’Emily Dickinson. La poetessa nord-americana era una de les favorites de la biòloga, la relació amb Margulis anava més enllà de l’admiració per la seva obra: casa seva era dins la propietat on Dickinson també tenia la casa, a Amherst.

Lynn Margulis és considerada una de les grans científiques dels últims temps. Va formular la teoria de la simbiogènesi ―segons la qual, en els orígens cel·lulars de la vida, la col·laboració i la simbiosi haurien estat més importants que la competició―, amb què va revolucionar el món de la biologia.
L’IEC ret homenatge a Teodor Llorente en el centenari de la seva mort

Josep Piera, durant l'acte

Dins la commemoració del centenari de la mort de l’escriptor Teodor Llorente Olivares (València, 1836-1911), el dia 22 de març va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans un acte acadèmic d’homenatge a qui va ser una «figura clau en la recuperació i la dignificació de la llengua literària en les terres valencianes», segons va recordar Isidor Marí, president de la Secció Filològica. L’acte va ser organitzat per la Secció Filològica i per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, amb el suport de la Societat Catalana de Llengua i Literatura i de la Societat Verdaguer.

Amb aquest acte, es va voler posar en relleu l’estreta relació que Teodor Llorente va mantenir al llarg de tota la seva vida amb Catalunya, les Illes Balears, amb els escriptors catalans en general i amb la ciutat de Barcelona en particular. Precisament, «Les relacions de Teodor Llorente amb Catalunya i Mallorca» és el títol de la conferència que va oferir la professora mallorquina Margalida Tomàs. Josep Massot, vicepresident de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, va pronunciar la ponència «Llorente, Verdaguer i la Renaixença», en què va recordar els intensos contactes personals i intel·lectuals que van unir tots dos escriptors. La tercera conferència va ser a càrrec del professor valencià Rafel Roca, que amb el títol «La posteritat de Teodor Llorente» va explicar quina ha estat la recepció, la influència i la projecció que l’escriptor ha tingut al llarg de tot el segle xx i a principi del xxi.

L’homenatge va finalitzar amb la lectura comentada de poemes de Llorente que va realitzar el poeta valencià i membre de la Secció Filològica de l’IEC Josep Piera, que és autor d’una biografia literària del que s’ha qualificat com a «patriarca de la Renaixença valenciana».

Aquest acte es pot veure a la videoteca de l'IEC

 

La Societat Catalana de Física, filial de l'IEC, premia els millors treballs de recerca de batxillerat sobre física del 2011

Galileu, un dels astrònoms estudiats per un dels treballs de recerca

El 16 de març, l'IEC va acollir l’acte de lliurament dels Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat 2011, sobre física, i els premis als seleccionats per a representar Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Bilbao del 20 al 23 d’abril. Les proves, adreçades als estudiants de l’últim curs de batxillerat de Catalunya, es van dur a terme el 10 de febrer. Aquests premis els concedeix la Societat Catalana de Física (IEC), filial de l’IEC, i tenen per objectiu estimular l’interès per l’estudi i la recerca en física dels futurs estudiants universitaris dels territoris de llengua catalana. Va presidir l'acte Josep Enric Llebot, president de la SCF i membre de l’IEC.

Els dos treballs de recerca premiats són «Experiments amb globus en la didàctica de la ciència», de Martí Català i Yanik Lacroix, de l’Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei, sota la direcció del professor Lluís Nadal, i «Investigant les petjades astronòmiques de l’antiguitat», de Diana Gabriela Cosovanu, de l’Institut d’Almenar, sota la direcció del professor Fèlix Pueyo. En el primer dels treballs, els autors demostren com amb un objecte tan comú i econòmic com pot ser un globus es poden explicar diferents conceptes científics. Així, per exemple, expliquen com fer explotar un globus amb un flaix o com pot arribar a actuar com una lent convergent. D’altra banda, a «Investigant les petjades astronòmiques de l’antiguitat», l’autora dóna una visió de l’evolució de l’astronomia al llarg del temps i reprodueix alguns experiments d’aquesta ciència que han permès determinar paràmetres com el radi de la Terra, la intensitat del camp gravitatori o la distància entre la Terra i el Sol.

Els dos accèssits són per a Albert Aparicio, de l’Institut Frederic Martí i Carreras de Palafrugell, autor del treball «Experimentant amb l’energia del futur: dye solar cells», que ha estat tutoritzat pel professor Vicenç Gabriel Cara, i per a Francesc Polls, de l’Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, autor del treball «Anàlisi del funcionament del motor de Stirling» sota la tutoria del professor Daniel Urbano. Albert Aparicio, en el seu treball, estudia què són les dye solar cells (DSC) o cel·les solars basades en colorants naturals; explica com funcionen, els avantatges que comporten i la seva viabilitat com a energies renovables i més netes. Francesc Polls, d’altra banda, va construir un motor de Stirling i en va estudiar el funcionament.

En l’acte es van guardonar els classificats per a representar a Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Bilbao entre els dies 20 i 23 d’abril d’enguany. Els cinc estudiants que superin aquesta fase participaran en l’Olimpíada Internacional, que se celebrarà a Estònia, del 15 al 24 de juliol, i els quatre primers, a l’Olimpíada Iberoamericana, que se celebrarà a Granada el mes de setembre.

Recull de premsa:

 

En Breu

VI Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques

«L’Any de la Paraula Viva. Hel·lenistes i llatinistes, al llarg dels cent anys de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans», és el títol de la ponència que va pronunciar Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC i catedràtica de Llatí de la Universitat de Girona, i que va obrir les VI Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques. En les Jornades, que van tenir lloc el 16 de març a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau, també va intervenir Montserrat Jufresa, presidenta de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics, filial de l’IEC. L’organització de les Jornades va ser a càrrec del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut.

XII Jornada de Sociolingüística d’Alcoi

L’educació i el plurilingüisme són els temes que es van tractar en la Jornada, que va tenir lloc al Campus d’Alcoi, a la Universitat Politècnica de València, el 24 de març. L’objectiu de la sessió va ser analitzar la presència del valencià al món educatiu en relació amb el plurilingüisme i les seves implicacions en la societat. La XII Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, organitzada amb la col·laboració de la Delegació de l’IEC a Alacant, s’emmarca en el desenvolupament del nou Pla de Política Lingüística 2011-2013, elaborat per la Comissió de Llengua de la Xarxa Vives d’Universitats.

 

El Premi Euskadi d’Investigació 2011 és per al filòleg Ibon Sarasola

El president de l’IEC, Salvador Giner, va ser membre del jurat del Premi, promogut pel Departament d’Educació del Govern Basc, que enguany s’ha adreçat a les ciències socials i a les humanitats i que es va lliurar el 14 de març. Sarasola (Sant Sebastià, 1946) s’ha dedicat tota la vida a la investigació de la història, la literatura i la lexicografia de la llengua basca i actualment està treballant en l’elaboració de l’Egungo euskararen hiztegia, un diccionari del basc contemporani, i dirigeix els treballs del diccionari unificat, Hiztegi batua, que elabora l’Euskaltzaindia, institució de la qual és membre. La seva relació amb Catalunya ha estat intensa des de fa molts anys —el 1981 es va doctorar en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona— i ha col·laborat, com a acadèmic, amb l’IEC.


Properes cites

Primeres Jornades sobre Gestió de la Informació Científica (JGIC-2012)

L’objectiu de les Jornades, que se celebraran els dies 12 i 13 d’abril, és presentar i posar en contacte diverses iniciatives dedicades a l’accés i el processament de la informació científica i a les eines tecnològiques, així com debatre alguns dels aspectes més rellevants d’aquest àmbit. Estan estructurades en conferències i taules rodones, que aplegaran responsables i experts de diverses institucions: la Generalitat de Catalunya, l’IEC, les universitats, les associacions professionals, els consorcis de biblioteques, les empreses, les fundacions i les xarxes universitàries.

Jornades de la Secció Filològica a Reus

Les Jornades se celebraran els dies 20 i 21 d’abril i serviran per a retre homenatge a Ramon Amigó, membre corresponent de la Secció Filològica, mort el mes de setembre de l’any passat. La trobada servirà, també, per a commemorar el centenari de la Secció Filològica i el centenari de la Primera Trobada d’Ateneus al Centre de Lectura. La sessió acadèmica del primer dia se centrarà en la figura de Ramon Amigó; Josep Moran, membre de l’IEC i director de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut, serà l’encarregat de moderar-la. L’endemà, la sessió girarà al voltant de la cultura i la llengua de Reus.

Itineraris comentats a l’exposició «La plaça del Diamant, 50 anys» i al jardí Mercè Rodoreda de l’IEC per la Diada de Sant Jordi

El 23 d’abril, dia de Sant Jordi, l’Institut organitzarà itineraris comentats a l’exposició «La plaça del Diamant, 50 anys» i al jardí Mercè Rodoreda de la Casa de Convalescència, al carrer del Carme, 47. El jardí, que ha estat renovat, conté una mostra de les flors i plantes preferides de l’escriptora i a les quals fa referència en els seus llibres. També hi haurà lectures de La plaça del Diamant. Com cada any per Sant Jordi, l’IEC tindrà una parada de llibres a la Rambla i una altra a la Casa de Convalescència.

 

Actes de cloenda de l’Any de la Paraula Viva, a Vila-real i a Castelló de la Plana

El 27 d’abril se celebrarà a l’Ajuntament de Vila-real l’acte de tancament de l’Any de la Paraula Viva, amb què es commemora el centenari de la Secció Filològica de l’IEC. Al País Valencià, en concret, l’Any de la Paraula Viva ha estat, a més, un homenatge a tres personatges rellevants del segle xx: Manuel Sanchis Guarner, Teodor Llorente i Enric Valor. El dia 29 d’abril, a Castelló de la Plana, la cloenda de l’efemèride s’uneix als actes commemoratius dels vint-i-cinc anys dels Col·lectius per la Llengua i la Cultura.

Acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2012 de l’IEC i presentació del LXXXII Cartell de premis i de borses d’estudi

El dia 26 d’abril, a les sis de la tarda, la Sala Prat de la Riba de l’Institut acollirà l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2012 de l’IEC. Salvador Giner, president de l’Institut, obrirà l’acte i, tot seguit, es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents.  Durant l’acte també es donarà a conèixer el LXXXII Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC. Des que es van instituir el 1914, els Premis Sant Jordi de l’IEC distingeixen les institucions i les persones que han contribuït, amb llurs activitats o treballs, a la consolidació i al prestigi de la recerca científica i de la cultura catalana.

web de l'IECweb de l'IEC
s