Torna a l'agenda

Cicle Dimarts de ciència i tecnologia

Organització:

Secció de Ciències i Tecnologia

dimarts 11 juny 2024
19 h

 Sala Nicolau d’Olwer

En aquesta nova sessió repassarem l’evolució del concepte d’epigenètica al llarg del temps i com tenir en compte que l’epigenètica és cada cop més important en els tres àmbits principals de la biologia aplicada: la salut humana, la producció i la utilització de recursos vius, i la gestió i conservació del patrimoni natural en un entorn canviant.

En la salut, aprofundeix la comprensió de malalties i el seu tractament, mostrant la influència del medi ambient i l’estil de vida en l’expressió gènica.
En gestió de recursos, parlarem de rellotges epigenètics per a mesurar l’edat biològica dels organismes, i en conservació de la natura, ens referirem al desenvolupament de marcadors per a determinar els efectes del canvi climàtic.
També explicarem per què l’epigenètica no és una versió moderna del lamarckisme, malgrat algunes afirmacions en aquest sentit. Finalment, veurem com nous avenços en la nostra comprensió de l’herència epigenètica contribueixen al que es coneix com la síntesi evolutiva ampliada.
Amb Francesc Piferrer Circuns, professor d’investigació i sotsdirector de Transferència de Coneixement a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC).