Agenda i actes

Carrega més esdeveniments
Torna a l'agenda

Conferència Aventures matemàtiques a l’espai (sobre la geometria del control en òrbites de libració)

Organització:

Societat Catalana de Matemàtiques

dimecres 30 novembre 2022
17.30 h

 Sala Pi i Sunyer de l’IEC

El Nadal del 2021 el món mirava amb emoció el llançament del telescopi James Webb i aquest estiu quedàvem bocabadats amb les seves primeres imatges. En els últims anys, les missions cap als punts de libració han agafat molt d’interès. De fet, actualment, existeixen telescopis com Gaia i James Webb que orbiten al voltant d’L2 observant l’univers, mentre que sondes com SOHO i DSCOVR observen l’activitat del vent solar orbitant al voltant del punt L1. En els pròxims cinc anys, les principals agències espacials enviaran més telescopis al voltant d’aquests punts per tal d’avançar en el nostre coneixement del Sistema Solar i l’Univers.
En aquesta xerrada repassarem la geometria de l’espai de fase al voltant d’aquests punts i explicarem com usar aquesta informació per a dissenyar estratègies de control eficients.

Impartirà la conferència Ariadna Farrés Basiana, especialista en astrodinàmica i veles solars. Farrés és doctora en matemàtica aplicada per la Universitat de Barcelona (octubre del 2009), on va estudiar la dinàmica i el control orbital de les veles solars al sistema Terra-Sol. Actualment, treballa al centre de vol NASA Goddard Space Flight Centre, amb l’equip de dinàmica de vol i disseny de missions, en projectes com Space Weather Follow On (SWFO) i Nancy Grace Roman Space Telescope (RST), dos telescopis que aniran als punts de Lagrange L1 i L2, respectivament.