Torna a les notícies
Carlos Ulises Moulines respon a la pregunta «És la filosofia una ciència?»
26/01/2010

El filòsof va pronunciar ahir, dilluns 25 de gener, el seu discurs d’ingrés a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans, com a membre corresponent, en el qual va donar resposta a una de les grans qüestions metafilosòfiques: «És la filosofia una ciència?»

D’entrada, Carlos Ulises Moulines va assegurar que la pregunta formulada en el seu discurs és «problemàtica» i que, primer de tot, s’ha d’establir «què és una ciència?». Tot seguit va constatar que la filosofia, sigui el que sigui, no és com la matemàtica, la física o la lingüística, i va subratllar que «és curiós que la filosofia sigui l’única activitat intel·lectual que fa grans esforços per a qüestionar-se a si mateixa». L’intent de donar una resposta ben fonamentada a la pregunta «què és la ciència?», segons Moulines, ha conduït al desenvolupament d’una disciplina filosòfica molt ramificada: la filosofia de la ciència. El problema, com va explicar, és que és «difícil imaginar una disciplina amb un contingut més caòtic que la filosofia». Aleshores, «pot haver-hi una ciència que tracti de qualsevol cosa?» No obstant aquestes observacions, el filòsof va concloure el seu discurs argumentant «que no hi ha cap raó per a negar l’estatus científic a les investigacions filosòfiques empreses a la manera genitivista».

En l'acte dahir, Moulines va ser presentat pel president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, Josep González-Agàpito, i la resposta al seu discurs la va fer Pere Lluís Font, membre emèrit de la Secció. L’acte va ser presidit pel president de l’IEC, Salvador Giner.

Carlos Ulises Moulines (Caracas, 1946) és fill d’exiliats catalans que van tornar a Catalunya el 1959. Va cursar estudis de física, psicologia i filosofia a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en aquesta darrera disciplina el 1971. Quatre anys més tard es va doctorar en filosofia de la ciència a la Universitat de Munic sota la direcció de Wolfgang Stegmüller. Actualment, és professor i director de l'Institut de Filosofia, Lògica i Filosofia de la Ciència d’aquesta mateixa universitat. Ha exercit la docència a les universitats Nacional Autònoma de Mèxic, Bielefeld i Lliure de Berlín Ha estat president (1997-2000) de la Societat Alemanya de Filosofia Analítica i degà (2000-2002) de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Munic. És membre numerari de l'Acadèmia Internacional de Filosofia de la Ciència i de l'Acadèmia de Ciències de Baviera, i membre honorari de la Sociedad Española de Lógica, Metodología y Filosofía de la Ciencia, de la Sociedad Española de Filosofía Analítica i de la Societat Catalana de Filosofia. Ha rebut el Premi Nacional de l'Acadèmia Mexicana de Ciències (1985) i la Càtedra UNESCO de Filosofia (1996).