12/06/2012

Es presenta a l’IEC Selecta Ferran Sunyer i Balaguer, un llibre en homenatge al matemàtic català en el centenari del seu naixement


El 12 de juny es va presentar a l’IEC el llibre Selecta Ferran Sunyer i Balaguer, un homenatge al matemàtic figuerenc, afectat d’una discapacitat física gairebé total, en complir-se cent anys del seu naixement. El llibre recull en una edició facsímil els principals articles publicats per Sunyer, que analitzen els professors Joaquim Bruna i Julià Cufí. Aquest últim va participar en la presentació, acompanyat per Salvador Giner, president de l’IEC i de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Manuel Castellet, director de la Fundació, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que va presidir l’acte.

Manuel Castellet va donar peu a la intervenció de Cufí amb una introducció sobre la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, creada el 1983 per les cosines del matemàtic i integrada a l’IEC l’any 1991. La finalitat de la Fundació és estimular la recerca matemàtica i ho fa concedint premis a treballs de recerca i ajuts per a estudis o recerca en l’àmbit de les matemàtiques. Castellet també va apuntar alguns detalls de la biografia i la trajectòria de Sunyer i Balaguer, que «va desenvolupar la seva obra gràcies a l’entorn familiar; a causa de la seva malaltia, només podia dictar i eren la seva mare i les seves cosines que transcrivien el que ell dictava».

«Sunyer i Balaguer era un analista dur», va explicar Julià Cufí, «ja que el seu mètode de treball consistia a entendre les coses profundament i desenvolupar-les al màxim». Cufí va lloar la tasca d’un matemàtic l’obra del qual «ha tingut un impacte molt escàs», si bé juntament amb Santaló, «és un dels primers matemàtics catalans plenament contrastables internacionalment amb els paràmetres actuals». En aquest sentit, va recordar que el 1952, quan encara no s’havia llicenciat, va publicar un article a la revista Acta Mathematica, una fita només assolida per dos matemàtics més dels afiliats a una institució catalana.

Ferran Sunyer i Balaguer (Figueres, 1912 - Barcelona, 1967), que des que va néixer patia una greu atròfia congènita del sistema nerviós, va ser un matemàtic autodidacte que va treballar a Catalunya des del final de la dècada dels anys trenta fins que va morir. La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer amb motiu del centenari del naixement del matemàtic català, li ret homenatge durant tot l’any, tant per l’activitat matemàtica que dugué a terme com pels valors de superació i lluita davant les adversitats.

La presentació es pot veure a la videoteca de l'IEC
 


 

‹‹123456...266