07/06/2012

L’IEC publica la traducció catalana del llibre Una mar sense peixos, que analitza la sobreexplotació dels recursos marins


«L’espècie humana explotarà els recursos vius fins que s’exhaureixin o sabrà, per contra, preservar-los?». Aquesta és la pregunta que es planteja el llibre Una mar sense peixos, de l’investigador francès de l’Institut de Recerca per al Desenvolupament (IRD) Philippe Cury i del periodista de Le Figaro Yves Miserey, publicat ara en català per la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans. L’obra vol comprendre com s’ha arribat a l’estat actual de sobrepesca i per quins camins s’ha pres consciència de les amenaces que la pesca representa per a la mar.

Actualment s’han exhaurit alguns recursos pesquers que en el passat s’havien considerat inexhauribles i cada vegada es pesca més lluny, a més profunditat i peix més petit. Segons els autors, els canvis en la xarxa alimentària marina han dut a una desestabilització inquietant de tot l’ecosistema i hi ha temors fonamentats que les espècies que es pesquen amb més freqüència minvaran dràsticament si la pressió humana continua al ritme actual. L’impacte de la pesca sobre els peixos i sobre el medi marí és, doncs, un problema ja reconegut, i l’esfondrament dels recursos pesquers és molt més que una hipòtesi fantasiosa.

L’edició catalana inclou el capítol «La pesca a la Mediterrània occidental», en què Jordi Lleonart, curador de l’obra i membre de l’IEC, i Francesc Maynou, de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i traductor de l’obra, analitzen quina és la situació de la pesca als Països Catalans.


 

‹‹123456...265