17/11/2011

La Generalitat lliura una menció honorífica a la Societat Catalana d’Estudis Jurídics per l’elaboració del Diccionari jurídic català


La Generalitat de Catalunya ha lliurat, aquest migdia, una menció honorífica a la Societat Catalana d’Estudis Jurídics (SCEJ), filial de l’IEC, per l’elaboració del Diccionari jurídic català. Amb aquest guardó es reconeix la contribució de la filial, i també de l’Institut, al procés de normalització lingüística del català en la justícia i al desenvolupament efectiu del dret d’opció lingüística dels ciutadans de Catalunya. En l’acte de lliurament del guardó, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat en el marc de la celebració del Dia de la Justícia, han assistit Joandomènec Ros, vicepresident de l’IEC, i Josep Cruanyes, president de la SCEJ.

El Diccionari jurídic català és consultable en línia i d’accés obert, i recull tota la terminologia jurídica, antiga i moderna, en llengua catalana; les frases emprades en el llenguatge juridicoadministratiu; la informació enciclopèdica referent a la doctrina, la legislació i la jurisprudència, així com l’explicació de les circumstàncies històriques i socials que han permès el desenvolupament del dret català i de les terres de llengua catalana. Segons explica Cruanyes, la menció honorífica de la Generalitat és «un reconeixement a la feina feta durant més de deu anys». «L’obra», afegeix, «és de referència i era necessària, ja que en l’àmbit jurídic hi ha moltes resistències a la normalització del català: actualment, molts jutges i magistrats ignoren el nostre dret civil i el caràcter oficial del català».

El Diccionari jurídic català recull els termes que formen part de les diverses disciplines del dret, inclou ressenyes biogràfiques de juristes catalans insignes i les expressions llatines més utilitzades en dret i fraseologia jurídica. Els articles també informen sobre les equivalències en espanyol, els termes relacionats amb l’entrada consultada i els sinònims. L’edició en línia permet fer cerques ràpides i diverses, segons l’àrea temàtica o la llengua d’origen, dins la definició o bé dins tota la informació enciclopèdica.

L’obra es va presentar el 23 de maig a l’IEC i ha estat elaborada amb suport de l’Obra Social de Catalunya Caixa.
 


 

‹‹123456...265