Torna a les notícies
Xavier Trias i Lluís Recoder obren el Seminari Internacional «Ciutats mediterrànies: civilització i desenvolupament»
17/11/2011

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Lluís Recoder; el director general de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), i el president de l’IEC, Salvador Giner, han obert aquesta tarda el Seminari Internacional «Ciutats mediterrànies: civilització i desenvolupament», que tindrà lloc a l’IEC fins al 18 de novembre. Durant dos dies i mig, experts de diversos països ―França, Tunísia, Itàlia, Egipte, Portugal, Líban, Espanya, Marroc, Hongria, Estats Units, Regne Unit i Turquia― debatran l’aportació de les ciutats en l’evolució històrica de la regió Mediterrània: analitzaran el canvi de les ciutats, des de l’antiguitat fins al segle XX. Ho faran des d’una perspectiva global, per posar en relleu els reptes que es planteja la zona en el context actual, marcat per la Primavera Àrab i la crisi econòmica.

El Seminari és organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional ―de la qual forma part l’IEC des del 1922.

Les ciutats, un actor clau
En la seva intervenció, Giner ha assenyalat que «la regió Mediterrània és una de les regions més importants i decisives del món, que mereix una reflexió col•lectiva», com la que es farà en el marc del Seminari. Bassols ha criticat que «normalment, la Mediterrània es tendeix a mirar des d’Europa i des de la perspectiva d’amenaça, mentre que es tracta d’una regió que planteja moltes oportunitats». Una primera passa per aprofitar el potencial de la regió és el Corredor Mediterrani, a què ha fet referència el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Finalment, Trias ha enumerat dues dinàmiques a què ha de fer front la regió: per una banda, la urbanització desaforada ―experimentarà un esclat demogràfic que només superarà l’Amèrica llatina― i un creixement sense planejament, «que pot conduir a un empobriment no només de les ciutats, sinó també de la democràcia». És per això que l’alcalde de Barcelona ha emfasitzat la necessitat de «potenciar el diàleg ciutat a ciutat i la col·laboració entre ciutats».

Després dels parlaments inaugurals, Janusz Koslowski, president de la Unió Acadèmica Internacional, ha pronunciat la conferència «De l’origen dels modes de vida sedentària a l’origen de les ciutats a la Mediterrània oriental». El Seminari consisteix en vuit mòduls de conferències que repassen aspectes diversos de totes les etapes històriques.