16/03/2023

Més de 1.000 centres educatius catalans i més de 100.000 alumnes participen en la prova Cangur de matemàtiques 2023


Aquest dijous 16 de març s'ha celebrat internacionalment la prova Cangur. La Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), coordina la prova Cangur en els territoris de parla catalana i representa Catalunya com a entitat nacional entre els països que formen part de l’associació internacional Kangourou sans Frontières, impulsora d’aquesta activitat

 
 
Aquest 2023 la prova Cangur ha comptat a Catalunya amb 1.032 centres inscrits, que n’inclouen d’Andorra i de la Franja de Ponent. D’aquests centres, 486 han participat en el Cangur de primària, 715 en les proves per a ESO i 401 en el Cangur per a batxillerat i cicles formatius. En la prova, pensada com una activitat didàctica col·lectiva, es proposen trenta reptes matemàtics de resposta tancada per als alumnes de secundària i vint-i-quatre per als alumnes del cicle superior de primària, plantejats com problemes creatius i imaginatius de resposta tancada.
 
L’any 2019 es va arribar a més de 120.000 participants. Després, la pandèmia va alterar el funcionament del Cangur (el 2020 no es va poder fer). Això no obstant, l’any passat ja es van superar els 100.000 participants, xifra que, tenint en compte les inscripcions, enguany s'han superat amb escreix.
 
Enguany, bona part dels concursants de batxillerat i cicles formatius s'han trobat en seus externes. Una d’aquestes seus és l’edifici històric de l’IEC. A més, hi han participat aules en totes les universitats públiques catalanes: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de Lleida (UdL), Universitat de Girona (UdG i Universitat Pompeu Fabra (UPF). També han funcionat com a seus, per exemple, el Citilab de Cornellà o el pavelló municipal de Figueres.
 
Dimarts 14 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Matemàtiques, la Societat Catalana de Matemàtiques va organitzar un acte a la seu de l’IEC, en el qual van participar representants d’institucions, entitats i associacions relacionades amb les matemàtiques. El lema de la jornada va ser «Matemàtiques per a tothom».
 
Gemma Huguet, professora de la UPC i del Centre de Recerca Matemàtica, va impartir una conferència sobre com les matemàtiques ajuden a entendre el cervell. Posteriorment, va tenir lloc una taula rodona, en la qual van participar Yolanda Martín, mestra d’infantil i primària; Dani Blasi, professor de matemàtiques en un institut; Berta Barquero, professora a la Facultat d’Educació de la UB, i Juan Jesús Donaire, professor al Departament de Matemàtiques de la UAB.
 
L’acte va ser conduït per Montserrat Alsina, presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, i va comptar amb la presència de Daniel Crespo, rector de la UPC; Javier Lafuente, rector de la UAB; Joan Guàrdia, rector de la UB, i de Joan Cuevas, director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües de la Generalitat de Catalunya. La presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Alícia Casals, va donar la benvinguda als assistents. 

 

‹‹123456...271