12/09/2022

La Diada és una oportunitat per a la reflexió, afirma la presidenta Cabré


 

Un any més, el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, s’ha encarregat de l’obertura de l’acte i a continuació ha donat pas a Alícia Casals, membre de l’IEC, que ha fet el discurs de la Diada d’enguany. Per concloure la celebració, la violoncel·lista Laura Folch ha interpretat una versió escocesa d’El cant dels ocells i, posteriorment, Els segadors.

 Teresa Cabré ha obert l’acte afirmant que l’Onze de Setembre és una celebració de present i alhora un record històric. «La Diada és un punt d’inflexió i una bona oportunitat per a la reflexió. Allò que està clar és que volem decidir», ha dit la presidenta Cabré. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, el secretari general de la Secretaria General d’Acció Exterior i Govern Obert, Lluís Baulenas, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i el president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), Jordi Isern, han assistit a l’acte, entre altres autoritats i membres de l’IEC.

El discurs de la Diada, titulat Coneixement i emprenedoria, un tret de la identitat catalana i un trampolí cap a la llibertat, ha estat a càrrec d’Alícia Casals i Gelpí, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia. Alícia Casals és enginyera industrial, doctora en informàtica i membre numerària de l’IEC. Casals ha reivindicat que la ciència i la tecnologia són encara poc visibles en els actes culturals. Per això, ha fet una reflexió sobre la història i l’esperit lluitador i emprenedor de la societat catalana en la seva vessant científica: «Cada cop som més conscients del poder de la tecnologia, que pot ajudar a fer un món més habitable, més ric, que limiti o alleugeri les feines més dures i més poc valorades», ha subratllat Casals.

Alícia Casals ha conclòs: «Des de les institucions que ens governen, que gestionen, que assessoren o que regulen, s’ha de sumar i no posar traves, i aconseguir d’aquesta manera que puguem vèncer la falta actual de recursos, pugem millorar les nostres grans capacitats sense restriccions i ser capaços de revertir aquesta situació amb l’anhelada llibertat».

 

Crèdits: Generalitat de Catalunya Departament de Cultura. Fotògraf: Arnau Pascual Monells. 


 

‹‹123456...269