Torna a les notícies
La política científica es debat a l’IEC amb la investigadora Aurelia Manuela Modrego
05/09/2022

Dijous 8 de setembre, a les 18.30 h, tindrà lloc a la Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la conferència «Política científica: transversalitat, impacte, big analysis», impartida per Aurelia Manuela Modrego, investigadora honorífica de la Universitat Carlos III de Madrid. 

La conferència, que està organitzada per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC dins el cicle Dijous de ciència 2022, analitzarà l’impacte de la ciència i la tecnologia en tots els àmbits de la societat. L’interès que recentment ha suscitat el desenvolupament contra rellotge de les vacunes per a neutralitzar la COVID-19, la seva producció i distribució, i els debats sobre les normatives per a evitar la transmissió descontrolada del virus demostren l’abast i la importància d’una política científica ben dissenyada i ben executada.

Fins a finals de la dècada dels noranta del segle XX, la política científica es basava en el supòsit que la inversió en ciència de qualitat tenia un efecte positiu i directe en la productivitat i la competitivitat dels països. La seva missió consistia a tenir i gestionar prou recursos per a finançar una recerca de qualitat, seleccionada per procediments interns (avaluació d’experts), els resultats científics i l’impacte de la qual es valoraven mitjançant indicadors que majoritàriament mesuraven l’impacte de la recerca en l’entorn acadèmic i investigador.

El canvi d’orientació de la política científica sorgeix quan des de les institucions es comença a plantejar la possibilitat de valorar els resultats de la inversió pública en recerca, cada cop més abundant, tenint en compte els beneficis que es pretén que arribin a la societat. Aquest nou enfocament requereix que la nova política científica sigui transversal, que incentivi la col·laboració publicoprivada i que faci del big analysis una eina essencial per a una gestió eficaç i eficient.

La conferència també s’emetrà en directe mitjançant YouTube i Zoom.