Torna a les notícies
L’IEC obre el curs acadèmic i alerta que el progrés científic i cultural del país no pot defallir malgrat la crisi econòmica
11/10/2011

«La capacitat de conreu, foment i mobilització de la ciència i les humanitats i la projecció i prestigi internacionals de l’Institut d’Estudis Catalans demostren l’enorme importància que té per al país posseir aquesta seva acadèmia nacional». Amb aquestes paraules s’ha expressat el president de l’Institut, Salvador Giner, en la sessió inaugural del curs 2011-2012 celebrada el dia 11 d’octubre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, i que ha estat presidida pel president de la Generalitat, Artur Mas. Segons Salvador Giner, malgrat el panorama econòmic precari, «la ciència no defalleix» i ha afirmat que «el que cal és aconseguir per a Catalunya el pacte fiscal que demana el nostre Govern». L'acte es pot veure des de la videoteca de l'IEC.

El president de l’IEC també ha fet referència a la llengua. Salvador Giner ha dit que en un àmbit científic i acadèmic, a la llengua catalana li va bé, però que una cosa diferent és la situació política, i sobretot jurídica, que pateix el català. Giner ha recordat que l’Institut «dóna ple suport al Govern de la Generalitat, a la comunitat educativa professional catalana i al poble de Catalunya en el manteniment i la millora constant d’un sistema d’immersió lingüística que ha aconseguit l’admiració internacional, que fomenta la convivència intercultural i interlingüística i que permet la supervivència i prosperitat de la llengua de la pàtria».

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha agraït el compromís i la implicació de l’IEC en defensa de la immersió lingüística, «un model bàsic per a la identitat i la personalitat col·lectiva de Catalunya». Mas ha reconegut, també, la contribució de l’Institut en els àmbits de la recerca i la producció científica, uns àmbits en què «el canvi ha estat radical a Catalunya en els últims quinze anys» i que han de ser un dels motors principals per al progrés del país.


Prop d’un centenar de programes de recerca i una intensa activitat científica

En el decurs de l’acte, el secretari general de l’IEC, Romà Escalas, ha presentat la memòria anual del curs 2010-2011, que recull l’activitat científica, acadèmica i institucional: prop d’un centenar de programes de recerca, que abracen tots el àmbits del coneixement; vuitanta publicacions científiques, entre revistes i llibres; jornades, debats, taules rodones, congressos... Gairebé cinc-cents actes orientats a fomentar i difondre la cultura i la ciència a tots els territoris que comparteixen llengua i cultura catalanes.

La sessió d’obertura del curs acadèmic de l’IEC s’ha iniciat amb el concert «Les veus del català», de Lídia Pujol, que ha recollit cançons populars i històriques procedents de diferents terres relacionades amb l’àrea d’influència del català.

La lliçó inaugural ha estat a càrrec de l’enginyera industrial i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, Alícia Casals, que ha pronunciat la conferència «Neurorobòtica, el repte de la robòtica assistencial», una disciplina que engloba la neurociència, la robòtica i la intel·ligència artificial i que presenta un gran potencial per a la millora de la qualitat de vida de moltes persones.