07/06/2022

L'IEC participarà en el Pla d'Enfortiment de la Llengua Catalana a través de «revistes mirall» i «lliçons de ciència»


El Departament de Recerca i Universitats va presentar el dijous 2 de juny, a l’Auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana, que constitueix el primer acord entre el Govern i el sistema universitari i de recerca de Catalunya per a reforçar el català en el món acadèmic i científic. «El català, punt de trobada» va ser el títol de la presentació, que va comptar amb l’assistència de l’Equip de Govern de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i membres del Consell Permanent, en representació de l’Institut com a entitat que participa en el Pla.

El Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana defineix els drets lingüístics de l’estudiantat i impulsa dos nous protocols per a garantir-los: el de millora de la informació sobre la llengua de docència i el de gestió d’incidències sobre canvis de la llengua docent. El nou protocol per a la millora de la informació sobre la llengua de docència estableix, entre altres drets, que l’alumne ha de conèixer la llengua amb què s’imparteixen les assignatures abans de matricular-s’hi. Així mateix, inclou el compromís del professorat de mantenir la llengua anunciada.

Pel que fa al nou protocol per a la gestió d’incidències sobre canvis de la llengua docent, els estudiants tindran a la seva disposició bústies o altres canals de comunicació per a fer arribar les consultes o queixes de manera confidencial, així com el compromís d’una resolució ràpida.

L’IEC va participar en les reflexions prèvies de la sessió en què es va anunciar que es faria aquest pla. La contribució de l’Institut es glossa en un epígraf especial del mateix pla. Sobre l’aportació de l’IEC, Geis ha recalcat, especialment, una de les funcions que durà a terme: utilitzar les seves revistes com a «revistes mirall» per a la difusió d’articles importants en l’àmbit de la recerca publicats prèviament en anglès.

 

El paper de l’Institut d’Estudis Catalans en el Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana

L’IEC és l’ens normatiu de referència en l’establiment de la norma de la llengua i un centre d’estudis en tots els àmbits del saber. Entre els seus membres hi ha una bona part dels especialistes en ciències socials, humanes, experimentals i tècniques més reputats, provinents dels diversos territoris de parla catalana. En l’àmbit de la llengua, és l’ens responsable de fixar la normativa a partir de l’estàndard, el qual es concep inclusiu i flexible per tal que els parlants de totes les varietats s’hi sentin identificats. En l’àmbit de la difusió del coneixement, l’IEC pot contribuir a propagar els resultats de la recerca en català en diversos nivells d’especialització:

  • «Revistes mirall»: la recerca d’alt nivell, publicada en revistes internacionals majoritàriament en anglès, podria reforçar-se amb una versió en llengua catalana a través de «revistes mirall», que el mateix IEC posaria a disposició del personal investigador català.
  • Difusió a través dels canals de comunicació de l’IEC mitjançant un enllaç al Departament de Recerca i Universitats de les tesis doctorals presentades a les universitats catalanes amb un resum en català i paraules clau perquè puguin indexar-se en aquesta llengua.
  • «Lliçons de ciència»: actes d’alta divulgació científica amb activitats presencials en diversos punts del territori i també en format audiovisual, que abastarien l’àmplia gamma d’àmbits de coneixement de l’IEC.

 

Consulteu més informació sobre el Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana i visualitzeu el vídeo promocional, enregistrat a la seu de l’IEC, que recull testimonis d’estudiants i personal investigador i docent sobre la importància del català com a llengua pròpia del sistema de coneixement.

També podeu recuperar el vídeo de l’acte de presentació del Pla.


 

‹‹123456...271