16/05/2022

CATCAR, el primer projecte de l’IEC cofinançat amb fons FEDER, celebra l’acte de cloenda el dimecres 18 de maig


El claustre de la Casa de Convalescència serà la seu de l’acte de cloenda del projecte europeu CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social. En l’acte hi participaran Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya; Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Gilles Mateu, cap d’estudis i responsable d’estudis d’IMERIR; Agustí Alcoberro, vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la Universitat de Barcelona; Hermeline Malherbe, presidenta del Département des Pyrénées-Orientales, i Yvan Auguet, president de la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD) i de la Fundació UPVD. També es projectarà un vídeo que resumeix les tasques desenvolupades durant els trenta mesos d’execució del projecte.

CATCAR ha estat el primer projecte de cooperació transfronterera de l’IEC cofinançat amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant POCTEFA, un programa europeu que té com a objectiu reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera entre Espanya, França i Andorra. 

Al llarg dels trenta mesos d’execució del projecte, el programa ha reunit en una plataforma digital tota la documentació de la Catalunya carolíngia, una etapa fundacional de la història del país i del naixement de l’Europa actual. Els 5.000 documents de l’època han estat digitalitzats per primera vegada i són la porta d’entrada a la societat, l’economia i el paisatge carolingi.

Així mateix, aquest patrimoni s’ha transmès a un públic molt ampli mitjançant tres propostes que han presentat els documents segons el públic: una aplicació didàctica destinada a les aules; una aplicació ludificada per a telèfon intel·ligent en què es proposen, amb forma de gimcana, vuit rutes on encara hi ha vestigis carolingis, i dues experiències interactives que ofereixen una experiència tangible, didàctica i lúdica. Aquestes iniciatives han convertit CATCAR en un projecte innovador en l’àmbit del patrimoni immaterial. 


 

‹‹123456...269