Torna a les notícies
L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres
13/05/2022

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar el 27 d’abril passat incorporar un membre numerari adscrit a la Secció de Filosofia i Ciències Socials i un membre corresponent adscrit a la Secció de Ciències Biològiques. Es tracta d’Albert Lamarca i Marquès, doctor en dret, i Ana Rivière Cinnamond, doctora en salut pública.

Albert Lamarca i Marquès és doctor en dret (1997) per la Universitat de Bolonya i llicenciat en dret (1993) i en geografia i història (1995) per la Universitat de Barcelona, i és professor titular de dret civil de la Universitat Pompeu Fabra des de l’any 2002, amb acreditació de catedràtic d’universitat. Ha estat investigador visitant al Max-Planck-Institut d’Hamburg, a la Facultat de Dret de la Universitat Cornell de Nova York i a la Facultat de Dret de la Universitat de Cambridge. Guardonat amb els premis Antonio Cicu (1997) i Ferrer Eguizábal de l’ICAB (2011), és autor de més d’una setantena de publicacions científiques sobre temes jurídics, entre monografies, articles de revista i capítols de llibre en obres col·lectives. Ha estat vocal de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l’Observatori de Dret Privat, en els quals ha participat activament en els treballs prelegislatius d’elaboració dels diferents llibres del Codi Civil de Catalunya. Ha contribuït decisivament al desenvolupament i a l’aplicació del dret català, mitjançant estudis, comentaris sistemàtics, presentacions en congressos i jornades i formació de postgrau, així com a la recerca i docència jurídiques en llengua catalana. 

Des de l’any 2014 és president i membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya, institució creada l’any 1932 que exerceix les funcions pròpies d’un consell d’estat per al govern i les administracions públiques catalanes. Les seves principals línies de recerca són el dret de la persona i de la família, el dret de contractes i el dret de successions.

 

Ana Rivière Cinnamond és doctora en salut pública per la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Experta sènior en salut pública amb més de vint anys d’experiència a les Nacions Unides (l’Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació, FAO; l’Organització Mundial de la Salut, OMS; i l’Organització Panamericana de la Salut, OPS) a l’àmbit mundial, regional i nacional. Va estudiar veterinària a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es va especialitzar en indústria alimentària a l’AgroParisTech, a França, on va treballar al Ministeri d’Agricultura. Va cursar un màster en salut pública a la London School of Economics (LSE) i posteriorment un PhD a la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) sobre malalties zoonòtiques. Actualment treballa per a l’OMS a l’oficina regional per a les Amèriques (OPS) a Washington DC, al departament d’emergències, en particular a l’àrea d’anàlisi epidemiològica de malalties amb potencial epidèmic i pandèmic. 

Des del 2020 el seu treball s’ha enfocat a la resposta a la pandèmia de COVID-19. Té un coneixement profund dels sistemes de salut dels països en desenvolupament, l’anàlisi de dades epidemiològiques i la preparació per a pandèmies, cosa que li permet fomentar col·laboracions estratègiques amb governs i socis clau. Parla sis idiomes, ha viscut en vuit països i ha brindat cooperació tècnica a més de trenta-cinc a tot el món.