Torna a les notícies
Jaume Plensa, Premi Prat de la Riba dels Premis Sant Jordi 2022: «Voldria creure amb humilitat que l’art encara pot tenir la capacitat de regenerar ferides»
22/04/2022

El XCI Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC inclou més de mig centenar de reconeixements, que sumen més de cent vint-i-cinc mil euros

El lliurament del XCI Cartell de premis i de borses d’estudi ha tingut lloc aquest migdia a la sala Prat de la Riba de l’IEC. L’acte ha estat conduït per Mònica Terribas, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, qui ha manifestat que «compartir i entendre el molt coneixement que hi ha en els guardonats et fa comprendre la vàlua que tenim com a país». 

Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha obert l’acte assenyalant que es premia la «recerca en gairebé tots els àmbits del saber». I ha subratllat l’estrena de l’obra de teatre El parc de les magnòlies de Mercè Rodoreda, que ha titllat de «primícia cultural».

Per la seva banda, Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya, ha destacat que els premis de l’IEC  tenen un «caràcter social i vertebrador de país per la llarguíssima tradició» de premis que abasten tots els camps del saber i ha celebrat aquesta «ambició tan noucentista que ens dignifica com a poble i com a societat». 

Jaume Plensa ha estat guardonat amb el Premi Prat de la Riba per la projecció internacional de la seva obra, a través de la qual fa visibles els valors culturals de les terres de llengua i cultura catalanes. L’artista ha agraït el premi, sorprès: «No m’ho esperava perquè sembla que l’art tingui un camí en paral·lel» i ha afirmat que, ara que «Europa es troba immersa en un conflicte entre germans» vol  «creure, amb humilitat, que l’art encara pot tenir la capacitat de regenerar ferides».

Plensa ha acabat amb un prec: «Totes les meves obres escampades pel món estan tenyides del meu blau. La remor del mar, la veu profunda de l’aigua. Us demano que l’escolteu amb mi, que escolteu el seu silenci.»

Teresa Cabré ha explicat que el premi a Plensa és per «haver contribuït a estudiar, difondre i desenvolupar els valors de la ciència i la cultura catalanes». Les seves escultures són «un lloc de trobada inclusiu i democràtic, peces contundents i, alhora, subtils i lleugeres», ha reblat.

Cristina Steegmann Pascual ha estat reconeguda amb el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans - Dones per canviar el món, del qual també s’ha concedit una menció honorífica a Karina Gibert Oliveras i a Núria Garrido Soriano. El Premi Creu Casas es va crear fa cinc anys per promoure les dones que conreen la ciència i té dues modalitats: la primera s’atorga a una dona en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.), i la segona es concedeix a un grup de treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’empoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení en els camps esmentats. Aquesta segona modalitat s’ha concedit a Fibracat TV, amb una menció honorífica a Between Women Network i a Viquidones UPF.

Guillem Carreras, Júlia Mullerat i Pol Pastor, de l’Associació La Minerva de Santa Coloma de Queralt, han estat guardonats amb el Premi Rafel Patxot i Jubert pel treball Colominament: Recull històric de pràctiques etnològiques a Santa Coloma de Queralt.

A més dels premis i de les borses d’estudi de l’IEC, s’han lliurat els premis de les diferents seccions i societats filials, així com els premis, ajuts i borses de les fundacions de l’Institut. El Premi Matemàtiques i Societat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer s’ha atorgat a la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família per l’ús de la tecnologia, i en especial de la geometria i de les eines matemàtiques que han fet possible la construcció i col·locació de l’estel de la torre de la Mare de Déu.

En acabar l’entrega de premis ha tingut lloc una lectura dramatitzada de l’obra inèdita de Mercè Rodoreda El parc de les magnòlies, que ha estat presentada per l’historiador i crític teatral Enric Gallén. 

Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana.

Podeu consultar la llista completa dels premiats en aquest enllaç.

Fotografia dels premiats.

Podeu veure la resta de fotografies aquí.