21/04/2022

Jaume Plensa, Premi Prat de la Riba dels Premis Sant Jordi 2022 de l’IEC


El XCI Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC inclou més de mig centenar de reconeixements, que sumen més de cent vint-i-cinc mil euros

El lliurament dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) serà el divendres 22 d’abril, a dos quarts de dotze del migdia, a la sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, obrirà l’acte, acompanyada de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i de la resta de membres de l’equip de govern de l’IEC.

Tot seguit es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents. També es farà una lectura dramatitzada de l’obra inèdita de Mercè Rodoreda El parc de les magnòlies, que serà presentada per l’historiador i crític teatral Enric Gallén. L’acte, que acabarà amb un refrigeri al claustre de la Casa de Convalescència, serà conduït per Mònica Terribas, periodista i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

Enguany, el Premi Prat de la Riba de l’IEC ha estat atorgat a Jaume Plensa per la projecció internacional de la seva obra, a través de la qual fa visibles els valors culturals de les terres de llengua i cultura catalanes.

Cristina Steegmann Pascual ha estat reconeguda amb el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans - Dones per canviar el món, del qual també s’ha concedit una menció honorífica a Karina Gibert Oliveras i a Núria Garrido Soriano. El Premi Creu Casas es va crear fa cinc anys per promoure les dones que conreen la ciència i té dues modalitats: la primera s’atorga a una dona en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.), i la segona es concedeix a un grup de treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’empoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení en els camps esmentats. Aquesta segona modalitat s’ha concedit a Fibracat TV, amb una menció honorífica a Between Women Network i a Viquidones UPF.

Guillem Carreras, Júlia Mullerat i Pol Pastor de l’Associació la Minerva de Santa Coloma de Queralt han estat guardonats amb el Premi Rafel Patxot i Jubert pel treball Colominament, Recull històric de pràctiques etnològiques a Santa Coloma de Queralt.

A més dels premis i de les borses d’estudi de l’IEC, es lliuraran els premis de les diferents seccions i societats filials, així com els premis, ajuts i borses de les fundacions de l’Institut.

Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. Podreu consultar la relació dels treballs premiats en aquest enllaç. 


 

‹‹123456...262