Torna a les notícies
L’IEC acull la presentació del llibre L’Art de narrar les imatges. Escrits en homenatge a Joaquim Garriga i Riera
08/04/2022

El dijous 31 de març va tenir lloc, a la sala Nicolau d’Olwer de l’IEC, i també de manera virtual, l’acte d’homenatge a l’historiador de l’art Joaquim Garriga i Riera (Malgrat de Mar, 1945 — Barcelona, 2018) amb la presentació del llibre que amics i companys de professió han elaborat en la seva memòria: L’Art de narrar les imatges. Escrits en homenatge a Joaquim Garriga i Riera. 

Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, va obrir l’acte explicant que coneixia Joaquim Garriga sobretot com un amic «molt afectuós i molt generós en el tracte» i es va mostrar satisfeta de poder recordar, amb la família i els amics, les qualitats de qui ha estat «el gran especialista del Renaixement a Catalunya». Joaquim Garriga era membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’any 2002.

Tot seguit va intervenir Joan Bosch i Ballbona, historiador de l’art i editor del llibre: una trentena de textos de diversos autors que són en realitat «ofrenes a la figura inoblidable del professor, del mestre, del company i de l’amic». 

Segons Bosch, el lector del llibre descobrirà «com els historiadors de l’art es mouen en el temps» amb uns escrits que posen de manifest «la varietat i fecunditat de temàtiques, de registres crítics i metodològics de la nostra disciplina, que és també la nostra passió» que, va confessar, «sense ell, em resulta una mica menys apassionant».  

Pel que fa al títol del llibre, va explicar que «vol evocar un dels valors essencials del nostre ofici: la capacitat de transformar les idees, els sentiments i la informació que transmeten els objectes artístics en relats rics i evocadors». En això, Joaquim Garriga era un mestre: «La qualitat expressiva dels seus estudis el distingirà en la historiografia de l’art català, al costat de les seves aportacions de l’estudi de l’art de l’època del Renaixement, i del gran tema de la perspectiva, un dels escenaris temàtics que notarà més la seva absència», va concloure. 

A continuació, l’historiador de l’art Marià Carbonell i Buades va fer «una glossa del mestre, protector i amic», una persona «tan generosa com modesta, la personificació de la bonhomia». I va recordar «el seu intel·lecte privilegiat, que et feia estar sempre alerta, la seva cultura vastíssima i la seva ètica insubornable, inclosa la defensa aferrissada del patrimoni cultural i artístic del país». 

Amb gust pel detall i amor per la llengua, era un investigador que «insistia a anar a les fonts, a trencar els tòpics». Joaquim Garriga va escriure el llibre que «va marcar un punt d’inflexió en la historiografia de l’art modern en català»: el volum de la «Història de l’Art Català» d’Edicions 62 en què va oferir «un nou enfocament del fenomen renaixentista català».

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC: «La nostra secció se sent molt honorada d’haver-lo tingut entre nosaltres», va dir, i va agrair que l’homenatge s’hagi fet «en forma d’una aportació destacada» com és la publicació. 

El llibre ha estat editat dins la col·lecció «Memoria Artium», en col·laboració amb l’IEC i amb la participació de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona.