01/03/2022

Unai Pascual s’endinsa en el valor de la natura en la seva conferència sobre l’IPBES a l’IEC


El dilluns 28 de febrer va tenir lloc a la sala Puig i Cadafalch de l’IEC, i també de manera virtual, la conferència «Hacia un nuevo marco sobre los valores de la naturaleza: una reflexión desde IPBES», organitzada per la Societat Catalana d’Economia.

La conferència va ser a càrrec d’Unai Pascual, doctor en economia ecològica per la Universitat de York (2001) i un dels economistes amb més influència en els informes de l´IPBES.

L’economista Joan Martínez Alier va presentar la conferència i va cedir la paraula a Unai Pascual, que va explicar què és l’IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services): el panell internacional que mira d’explicar científicament què està passant amb la biodiversitat. «És la germana petita de l’IPCC, el panell intergovernamental sobre canvi climàtic. Una interfície entre la ciència i la presa de decisions polítiques.»

Pascual va centrar el seu discurs a explorar el valor de la natura. «Què és el valor de la natura? Trobarem respostes molt diferents depenent de la tradició, la disciplina, l’experiència, l’educació, la religió. La cultura i la història defineixen els valors de la natura. Tenim un puzle complex. El concepte de valor es pot interpretar des de molts punts de vista i el de la natura també.»

Pascual va explicar que aquella mateixa tarda havia sortit el darrer informe de l’IPCC sobre la vulnerabilitat i els impactes i l’adaptació al canvi climàtic. I va afirmar que «només podrem avançar en el desenvolupament d’una societat i d’una economia resilient si reconciliem els interessos i valors divergents que existeixen al nostre planeta.» 

I va posar especial èmfasi en la importància dels valors. «El canvi climàtic, igual que el de la biodiversitat, no només és un tema tècnic sinó social, polític i cultural. Els valors importen. Hem de reflexionar sobre els valors.»

El doctor en economia va reflexionar sobre el fet que hi ha una tendència a donar per suposat que els valors de la natura tenen a veure amb el valor del capital natural. «Ara és l’hora d’entendre que quan utilitzem aquests conceptes estan relacionats amb una manera d’entendre els valors d’una manera i no d’una altra. Les paraules estan carregades.»

Al final va haver-hi un torn de diàleg entre els assistents. 


 

‹‹123456...262