28/02/2022

Teresa Cabré aborda la transformació de l’IEC en la jornada Parlen les dones


El divendres 25 de febrer va tenir lloc a la Fàbrica de les Arts Roca Umbert de Granollers la jornada Parlen les dones, que va aplegar gairebé tres-centes dones amb experiència en la direcció i la gestió cultural i que va abordar el lideratge femení en la cultura. El propòsit de la jornada era posar en contacte les dones que dirigeixen centres culturals per tal de posar en comú algunes de les coses que caracteritzen la gestió d’un organisme pel fet de ser dona.

La jornada va ser convocada per la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va ser presidida per Natàlia Garriga, consellera de Cultura, i Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes.

La jornada es va estructurar al voltant de quatre taules rodones, en què es van tractar els temes següents: dirigir grans equipaments públics, dirigir amb noves mirades, dirigir projectes arreu del país i dirigir grans entitats culturals.

Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, va participar en la darrera taula rodona, conjuntament amb Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès, i Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya.

En la jornada es va parlar del fet que és l’esperit de transformació el que caracteritza una àmplia majoria de dones quan assumeixen un càrrec de responsabilitat. En aquest sentit, doncs, Cabré va parlar de quines són les línies per transformar l’Institut: «En aquesta institució mai no s’havien plantejat unes línies estratègiques. Per primera vegada hem aclarit els valors que volem seguir.» Entre aquests valors del nou equip de govern, integrat per tres dones i un home, destaquen la transparència i la proximitat: «Una institució està formada per tots els elements que hi treballen i, per això, cal tenir proximitat amb tots els col·lectius.»

Segons la presidenta de l’IEC, la paritat és una de les formes de transformació més clares del nou equip de govern: «Hem creat una Comissió d’Igualtat en què ens proposem diferents actuacions, com l’obertura al barri, a la societat i a les institucions del nostre entorn.» Ara per ara, només un 14 % dels membres de l’IEC són dones, mentre que, en l’àmbit laboral, el percentatge arriba fins a un 60 %.

Per acabar, Cabré va manifestar el seu repte fonamental com a presidenta de l’Institut: «L’IEC s’ha concebut com un organisme elitista culturalment. Cal trencar aquesta barrera i estendre’ns al territori i la societat des de la conservació de la base intrínseca i sòlida de la cultura, fent-la, així, inclusiva i extensiva.»


 

‹‹123456...262