Torna a les notícies
L’IEC acull l’exposició «Molècules que ens han canviat la vida»
15/11/2021

  L’exposició, que es va inaugurar el divendres 12 de novembre, se centra en molècules essencials que han marcat un abans i un després en la ciència i en la qualitat de vida humana. La mostra, organitzada per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es pot veure al claustre de la Casa de Convalescència fins a l’1 d’abril. 

L’acte inaugural de l’exposició va començar amb la intervenció de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, que va definir l’exposició com «un exemple canònic de divulgació científica, perquè és comprensible per a un destinatari no expert, amb ganes d’aprendre, i conserva les bases del coneixement científic de la química». Cabré va subratllar: «Aquesta línia d’extensió del saber especialitzat ha de continuar i hi destinarem els mitjans que calgui».

El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, que va cloure la inauguració, va destacar la importància d’oferir als joves una educació que «els ensenyi a aprendre, a gestionar els canvis, a viure». El conseller va apuntar que «cal despertar la curiositat dels alumnes a l’aula i en altres contextos d’aprenentatge, com en la mostra que es pot veure a l’IEC». També va aprofitar per a recordar que aquest tipus de propostes contribueixen a normalitzar l’ús del català en l’àmbit científic.

 

 

L’exposició està comissariada per Pilar González Duarte i compta, dins l’equip científic i organitzatiu, amb Jordi Llorca i Àngel Messeguer. La doctora González Duarte, que va pronunciar la conferència inaugural, va apuntar que l’objectiu de la mostra és «gaudir perquè la ciència pot ser entenedora i atractiva i es pot aprendre amb plaer». Després de fer un repàs de les molècules que explica l’exposició, la comissària va reivindicar la importància de la ciència en el progrés humà: «En els darrers dos-cents anys, les nostres condicions de vida han millorat més que en tots els segles anteriors. Avui a Europa vivim de mitjana quaranta-sis anys més que l’any 1800. Les molècules que hem escollit han fet una contribució a què visquem més i millor.»

 

 

La mostra descriu deu molècules essencials per a la vida quotidiana. Entre elles hi ha les que permeten la potabilització de l’aigua o les que formen part dels fertilitzants, els anestèsics, els plàstics o els antibiòtics.

La Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’IEC, organitza unes activitats complementàries per a enriquir l’exposició. Eduard Cremades i Fina Guitart, membres de la SCQ, han organitzat un concurs de vídeos i també un concurs a través de Twitter.
El projecte s’adreça particularment a alumnes de tercer o quart d’educació secundària obligatòria (ESO), de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) o superior (CFGS).

Cliqueu aquest enllaç si voleu fer un tastet de l’exposició.