11/11/2021

Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021


L’ecòleg Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha estat el guanyador del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2021, que es va atorgar el dimarts 9 de novembre al Palau de la Generalitat. 

El jurat ha valorat la seva tasca i n’ha destacat «el seu extraordinari talent per a seleccionar qüestions que poden abordar-se amb dades existents de qualitat suficient per a arribar a conclusions teòriques sòlides», així com el fet que «tot i la diversitat de les seves múltiples contribucions, la seva trajectòria científica constitueix una unitat per a la coherència conceptual i l’estil metodològic». També ha afegit que «el treball de Jordi Bascompte és brillant i té un punt d’estètic tant en la concepció com en la comunicació, que ha facilitat arribar a un públic ampli». 

La seva recerca combina models matemàtics, simulacions i anàlisis de dades per a abordar qüestions fonamentals i aplicades en ecologia. Alguns dels seus llibres s’han convertit en valuoses referències que estableixen ponts entre la història natural i la teoria de l’ecologia de comunitats. El seu principal interès investigador se centra en l’estructura i la dinàmica de les xarxes ecològiques. Va introduir les interaccions de benefici mutu entre plantes i animals en la teoria de l’ecologia de comunitats, que fins aleshores era dominada per les perspectives de la depredació i la competència. La seva aplicació de la teoria de xarxes a l’estudi del mutualisme ha identificat lleis generals que determinen com les interaccions de les espècies donen forma a la biodiversitat, el que ell anomena arquitectura de la biodiversitat.

Jordi Bascompte és doctor en ecologia per la Universitat de Barcelona. Actualment és catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Zúric i director del Màster en Ciències Ambientals Quantitatives d’aquesta universitat.

 

Reconeixement a líders de l’ecologia

Des del 2004, la Generalitat de Catalunya distingeix amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia persones d’arreu del món que treballen en el progrés de la descoberta de la ciència ecològica. El guardó va ser creat en honor del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), un dels màxims exponents mundials d’aquesta disciplina, reconegut per la seva contribució en la tasca científica i intel·lectual en el camp de l’ecologia moderna.

El premi, que compta amb una dotació de 80.000 euros i una obra d’art en memòria de Ramon Margalef, s’atorga després d’analitzar el seguit de candidatures presentades cada any per institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques, i altres institucions de finalitats semblants. Fins avui han estat premiats Paul Dayton, John Lawton, Harold A. Mooney, Daniel Pauly, Paul R. Ehrlich, Simon A. Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie W. Chisholm, David Tilman, Robert E. Ricklefs, Josep Peñuelas (membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC), Sandra Díaz, Steve Carpenter, Carlos M. Duarte, Sandra Lavorel i Jordi Bascompte.


 

‹‹123456...262