Torna a les notícies
Sergi Garcia i Mañes centra el seu discurs de recepció com a nou membre de l’IEC en l’afectació de la mecanoquímica en el comportament cel·lular
06/10/2021

Sergi Garcia i Mañes va pronunciar el discurs de recepció com a membre corresponent de la Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el dilluns 4 d’octubre. El discurs es titulava Els principis químics que regeixen la mecanobiologia: lliçons de les molècules individuals.

La presentació del conferenciant va ser a càrrec de Salvador Alegret, membre de la SECCT, que va fer la proposta perquè Garcia entrés a la seva secció com a nou membre corresponent. Alegret va avançar que el discurs de recepció parlaria d’una temàtica innovadora: l’ús d’eines de nanotecnologia per a interaccionar amb molècules individuals, fet que uneix ciències com la física, la química, la biologia i la tecnologia.

Les forces mecàniques regeixen un gran nombre de processos biològics que tenen una importància cabdal, com ara el creixement o la diferenciació cel·lular. Per a entendre aquests processos, cal desenvolupar tècniques sensibles que siguin capaces de mesurar les forces que hi participen. Els principis moleculars sobre els quals es basen aquesta mena de funcions cel·lulars encara són pocs, principalment perquè requereixen el desenvolupament de nova tecnologia.

És per això que Garcia va presentar una perspectiva de les noves tècniques de manipulació de molècules úniques. En particular, va posar l’accent a explicar com la mecanoquímica (l’activació de reaccions químiques mitjançant la força mecànica) afecta el comportament de les proteïnes.

Per començar, el conferenciant va formular una pregunta: les cèl·lules poden sentir l’ambient mecànic en el qual estan posades? Garcia va afirmar: «Si poso sobre un substrat rígid dues cèl·lules que encara no són diferenciades i les comparo al cap d’un temps amb cèl·lules que estan en materials tous, els resultats són completament diferents». El desenvolupament de cada cèl·lula, per tant, és del tot independent: «Això ens explica que tenim un clar efecte de la rigidesa de l’ambient amb la diferenciació cel·lular».

El ponent va esmentar tres tècniques importants per a estudiar el comportament mecànic de les molècules: pinces òptiques, pinces magnètiques i microscòpia de forces atòmiques (AFM). 

Garcia va afirmar que es pot trobar estabilitat mecànica de proteïnes individuals desenvolupant noves tècniques i va sentenciar: «Ara sabem que el porus nuclear és un sensor mecànic que sent les qualitats mecàniques de les proteïnes i, justament, aprofitant això, podem dissenyar experiments per a veure si podem arribar a canviar l’expressió gènica d’una cèl·lula i, en definitiva, canviar-ne el comportament».

Podeu veure el vídeo sencer del discurs de recepció aquí.