Torna a les notícies
L’Any Felícia Fuster arriba a l’IEC
01/10/2021

L’Any Felícia Fuster commemora el centenari del naixement de la poeta, traductora i artista plàstica amb actes, exposicions, noves edicions de la seva obra i jornades acadèmiques com la que acollirà l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Sota el títol «La pàgina és la pell», la trobada se celebrà a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i a la Universitat de Barcelona (UB) els dies 5 i 6 d’octubre, respectivament. 

L’obertura de les jornades, el 5 d’octubre, anirà a càrrec de Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC; Enrica Mata, presidenta de la Fundació Felícia Fuster; Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Helena González Fernández, directora d’ADHUC, el Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la UB.

El 6 d’octubre les jornades continuaran des de la Universitat de Barcelona i l’espai L’Horiginal, on tindrà lloc el recital poètic «Necròpsia Felícia Fuster», en el qual participaran Guillem Gavaldà, Unai Velasco, Glòria Coll i Míriam Reyes.

Les sessions, que es podran seguir també virtualment, estan organitzades per l’IEC, la Fundació Felícia Fuster, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes i ADHUC.

Les jornades donen continuïtat al col·loqui sobre escriptores contemporànies que es va celebrar l’any 2019 a la UB. Aquesta segona edició es proposa fomentar la recerca sobre les autores catalanes des del segle XIX fins a l’actualitat i esdevenir un punt de trobada d’investigadors predoctorals d’universitats d’arreu del món.

Per a assistir-hi, cal enviar un correu electrònic a adhuc@ub.edu.

Felícia Fuster, una veu plenament contemporània

Felícia Fuster (Barcelona, 1921 - París, 2012) va ser poeta, traductora i artista plàstica. Es va donar a conèixer als anys quaranta del segle XX en exposicions col·lectives a Barcelona i Madrid, però l’ambient enrarit de la postguerra i la seva inquietud vital la van portar a París, com van fer altres artistes i escriptors de la seva generació. El 1951 va decidir quedar-s’hi a viure.

L’Any Felícia Fuster es marca com a objectiu principal rellançar la figura i l’obra d’una veu molt potent i original que es va guiar sempre per l’experimentació i que va encetar camins poètics i pictòrics nous que la fan plenament contemporània.

Els objectius del programa previst se centren a analitzar i estudiar l’obra de l’autora, a establir un diàleg entre ella i els poetes i artistes actuals i a difondre entre un públic ampli tant la seva obra com la seva dimensió humanista i compromesa amb la societat.