Torna a les notícies
L’IEC engega l’Observatori de la Qualitat Lingüística
28/09/2021

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha posat en marxa l’Observatori de la Qualitat Lingüística, un projecte a llarg termini que permetrà fer un seguiment i una avaluació dels usos públics de la llengua catalana en les diverses varietats dialectals. L’Observatori de la Qualitat Lingüística de l’IEC es presenta el divendres 8 d’octubre en una jornada sobre la qualitat lingüística. L’acte serà inaugurat per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC. 

L’Observatori analitzarà mostres de discursos orals i escrits en diferents àmbits (mitjans de comunicació, empresa, institucions, política, etc.), les quals s’integraran en una base de dades que aportarà informació sobre l’ús actual de la llengua i que es posarà a disposició dels investigadors i els especialistes. Paral·lelament, a partir d’aquest recull de dades es podrà oferir assessorament a persones o entitats que vulguin millorar la seva comunicació en català.

L’acte de presentació, que tindrà lloc el 8 d’octubre a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC, es podrà seguir de manera presencial i en línia, amb inscripció prèvia. Hi participaran tres conferenciants: Joan Costa (Universitat Pompeu Fabra, UPF), Mònica Terribas (IEC i UPF) i Montserrat Senda (Universitat de Barcelona), que abordaran la qüestió des d’enfocaments diferents. Per acabar, es farà una taula rodona en la qual intervindran les periodistes Susanna Lliberós (À Punt) i Margalida Solivellas (TV3) i els escriptors Enric Gomà i Pau Vidal.

Aquesta jornada pretén contribuir a definir els trets que caracteritzen la qualitat lingüística, un concepte encara massa vague que darrerament ha emergit en diferents esferes socials preocupades per la llengua. La qualitat se situa al mateix nivell que la quantitat: tan importants com les dades del nombre de parlants de català són les que indiquen com es parla i com s’escriu. Tots dos tipus de dades contribueixen a definir la vitalitat de la llengua.

Programa