15/09/2021

L'enginyer Ramon Sans proposa un pacte territorial per les energies renovables


La Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’IEC va reprendre les activitats del curs 2021-2022 amb la conferència «La transició energètica del segle XXI (TE21): llums i ombres», a càrrec de l’enginyer industrial Ramon Sans. L’acadèmic i enginyer Jaume Miranda va presentar el conferenciant, que durant molts anys va ser director tècnic de la multinacional catalana Girbau. La tesi de Sans és que la transició energètica és totalment viable a Catalunya si hi ha voluntat política.

Sans va començar la xerrada mostrant la seva preocupació respecte a la transició energètica (TE), atès que «cada vegada hi ha més ombres». «Si no actuem urgentment, en pocs anys les planes, les muntanyes i el planeta dansaran contents que aquests inquilins indesitjables hàgim desaparegut», va declarar contundentment.

L’enginyer va manifestar que els sistemes de generació i de consum actuals perjudiquen greument el planeta. A Catalunya obtenim els usos finals de l’energia cremant combustibles fòssils. Per a una TE, però, cal aprofitar l’energia elèctrica produïda, sobretot, pel Sol i el vent. Sans veu quatre desavantatges en el sistema actual: l’escassedat, els costos elevats, entre un 65 % i un 75 % de pèrdues, i el clima i la salut. Per contra, només hi identifica un avantatge, la facilitat per a l’emmagatzematge. En canvi, amb les energies renovables, el llistat s’inverteix: «Tindríem abundància, energies gratuïtes, sense pèrdues, i clima i salut, però és més difícil d’emmagatzemar». 

«Per a mantenir el nivell de confort actual caldrien prop de mil persones pedalant per a cadascú de nosaltres». Amb aquest argument el conferenciant va justificar que fem un abús clar de l’energia: «El primer que ens cal és aprendre a usar en lloc d’abusar». A més a més, les energies renovables també comporten zero contaminació. El model TE21 de Sans demostra que una transició cap a l’energia 100 % renovable és viable econòmicament, energèticament, territorialment i climàticament. 

El ponent va assegurar que a Catalunya ho tenim molt bé per fer la TE, ja que només cal ocupar l’1,61 % del territori i, a més, després d’haver fet la inversió inicial, recuperaríem més de 200.000.000.000 € el 2040: «La transició es paga sola». Barcelona, en canvi, necessita un 93,34 % del territori, i no pot fer la TE per ella sola. «És un territori deficitari de superfície, és per això que convé un acord amb els veïns». Va ser aquí quan Sans va subratllar la importància de posar en marxa un pacte territorial: «L’hauríem hagut de fer fa anys». Tanmateix, l’enginyer entén que hi hagi comarques que no vulguin implantar els aerogeneradors eòlics: «Cal informar-ne la gent. Si ve una empresa de fora, ens queixarem. Si els posem nosaltres, potser els respectarem més».

Comarques com l’Alt Empordà o la Segarra poden ser claus per a la transició energètica del país. «Aquestes comarques que cedeixen energia se les ha de compensar, però no s’hi treballa». Vist el model TE21, el ponent es va preguntar si queden excuses per a no dur a terme la transició energètica, però va remarcar que no n’hi haurà prou calcant el sistema actual: «Cal canviar els models econòmic, polític i social». Sans busca una transició «distribuïda i participada» amb un premi important: el clima.

Com a conclusió, l’enginyer va destacar que «no es tracta d’un problema energètic, sinó de supervivència», causat per haver invertit l’ordre de valors entre les persones, els recursos i els diners. Per acabar, va sentenciar que «el col·lapse és evitable».

Les activitats de la SECCT continuaran el 30 de setembre amb la represa del cicle Dijous de ciència 2021. El ponent serà Josep Maria Martorell que reflexionarà sobre el paper de les infraestructures en el sistema d’R+D.

Podeu veure el vídeo aquí.


 

‹‹123456...262