Torna a les notícies
L'Institut d’Estudis Catalans i l'Institut Français de Barcelona celebren el centenari del naixement de Georges Brassens
16/07/2021

Aquest any coincideixen el centenari del naixement del poeta i el quarantè aniversari de la seva mort. Per això, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Français de Barcelona han celebrat un homenatge conjunt. L’acte, que va tenir lloc el 7 de juliol al teatre de l’Institut Français, va tenir un gran poder de convocatòria i es va celebrar amb la sala plena. 

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va recordar la importància de les composicions de Brassens per a la Catalunya dels anys del franquisme: «Ens acompanyà en la nostra joventut, quan ens havíem d’acontentar amb la cançó protesta francesa perquè aquí encara no se’n podia cantar, i quan el francès era la nostra tercera llengua».
Ros es va mostrar molt satisfet per la col·laboració amb l’Institut Français i va subratllar que s’ha dit de Brassens que «és un dels millors poetes de la segona meitat del segle XX».

L’acte va comptar amb la participació del cantant i escriptor Miquel Pujadó, que ha traduït i ha fet versions de l’obra de Brassens, i Jaume Terradas, biòleg, escriptor i membre de l’IEC que també ha traduït el poeta. Tots dos autors van mantenir un diàleg sobre la influència de Brassens a Catalunya. Es van remuntar als inicis de la Nova Cançó per recordar que un dels primers discos que es van fer en català el va signar Josep Maria Espinàs i incloïa cinc temes del cantant francès. També van recordar la gran influència que va tenir en altres autors catalans, com Ovidi Montllor o Pere Tàpies, i la presència que encara té, en festivals, sobretot en països francòfons.

En l’homenatge també van actuar Xavier Pons, Carme Sansa, Miquel Pujadó, Roger Puig, Alba Bold amb Moisés Cuadrado, i Alba Bold amb David Benito i Victor Van den Eynde. Molts d’aquests artistes tenen formació científica: hi van actuar geògrafs, biòlegs i físics.