Torna a les notícies
Oriol Nel·lo: «La segregació és consubstancial al procés d’urbanització capitalista»
18/06/2021

El dilluns 14 de juny va tenir lloc, en format virtual, la tertúlia sobre el llibre Efecto barrio. Segregación residencial, desigualdad social y políticas públicas en las grandes ciudades ibéricas, organitzada per la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT).  

Va presentar l’acte Josep Antoni Báguena, president de la SCOT i actualment professional del Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona. El va rellevar Oriol Nel·lo, geògraf especialitzat en estudis urbans i ordenació del territori, que ha estat l’impulsor de la tertúlia i l’editor del llibre. L’obra és fruit de tres anys d’estudi d’un grup de dinou investigadors vinguts d’arreu d’Europa. Efecto barrio. Segregación residencial, desigualdad social y políticas públicas en las grandes ciudades ibéricas explica aquesta qüestió analitzant la situació en què es troben sis àrees urbanes de la península Ibèrica: Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València i Portugal.

El llibre és un estudi que es marca quatre objectius: 1) oferir una panoràmica de les dinàmiques de segregació residencial i la seva plasmació en les àrees metropolitanes; 2) analitzar l’impacte de la segregació residencial sobre les condicions de vida de la població; 3) explorar la relació de la segregació residencial amb la dotació de recursos, equipaments i serveis, així com amb la capacitat d’organització i les actituds polítiques de la ciutadania, i 4) reflexionar sobre les polítiques públiques i l’acció ciutadana, necessària per a afrontar els efectes negatius de la segregació residencial.

Per a Oriol Nel·lo, la segregació, és a dir, la tendència que tenen els grups socials a separar-se entre l’espai, és «consubstancial al procés d’urbanització capitalista». Per a ell, la causa principal d’aquesta tendència a la nostra societat és «la interacció entre la renda de les persones i els preus del sòl». Així, en funció de la renda que tinguin les famílies tindran més o menys capacitat per a triar on volen viure, fet que provoca que hi hagi persones que es vegin «abocades» a estar confinades en determinades parts de la ciutat. Davant d’aquesta tendència, sorgeixen dues possibles aproximacions: 1) creure que la segregació és un reflex de la desigualtat social i, per tant, la solució exigeix tractar el problema d’arrel, i 2) creure que la segregació és una desigualtat en si mateixa i, en conseqüència, si es millora el lloc de residència, la problemàtica deixarà de ser tan greu. El llibre, però, aposta per una mirada transversal, tal com ha argumentat Nel·lo: es planteja explicar que la segregació és alhora reflex i causa de les desigualtats, perquè «els factors socials i espacials s’interrelacionen». A més, per a l’editor, la segregació té «conseqüències sobre tots els grups socials, no només els més desafavorits».

A l’acte també hi han participat alguns dels investigadors que han format part del projecte, com ara Carles Donat, Joel Muñoz, Joan López, Míriam Robles, Aina Gomà, Helena Cruz i Joan Checa. Després de la seva intervenció, hi ha hagut un debat final sobre les qüestions proposades.