Torna a les notícies
Es presenten a Barcelona els primers resultats del projecte europeu CATCAR, liderat per l’IEC
16/06/2021

El dijous 17 de juny es presentarà al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la plataforma virtual que alberga la documentació de la Catalunya carolíngia i la seva reproducció cartogràfica. L’acte, que començarà a les 11 del matí i que es podrà seguir en directe i virtualment, comptarà amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC, i de l’equip de CATCAR, encapçalat pels responsables del projecte, Jaume de Puig i Martina Camiade.  

La plataforma virtual

La base de CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social és la plataforma virtual que alberga la documentació relativa a la Catalunya carolíngia, amb la reproducció fotogràfica de documents originals i la recreació cartogràfica d’aquest període històric. La documentació, fins ara d’accés reservat als especialistes, es posa a l’abast de la ciutadania, en accés obert i sota llicència Creative Commons. Aymat Catafau (Université de Perpignan Via Domitia - CATCAR), Santi Muxach (IEC-CATCAR) i Daniel Piñol (Universitat de Barcelona - CATCAR) seran els encarregats de presentar la plataforma. 

 

Rutes i jocs carolingis

Un altre dels reptes de CATCAR és convertir la documentació de la Catalunya carolíngia en experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que permetin fer de la història una temàtica atractiva a les aules i una alternativa d’oci cultural al territori.

Aquesta fase del projecte inclou la creació d’itineraris basats en el període carolingi que consistiran en gimcanes geolocalitzades en espais oberts, amb suport de tecnologia mòbil. Mireia Comas (UB-CATCAR) exposarà els detalls d’aquesta aplicació. L’altra eina que es presentarà, destinada a les aules del territori transfronterer, consisteix en un joc en el qual els alumnes podran resoldre reptes relacionats amb l’època carolíngia. En aquest cas, Magali Rieu (Archives Départementales des Pyrénées Orientales - CATCAR) serà qui la presentarà.

L’acte comptarà també amb la participació de diversos professionals del món acadèmic i cultural, que explicaran quin ús professional es podrà fer de les diferents eines que es presenten. 

Martina Camiade (IEC-CATCAR) i Marie Landelle (Archives Départementales des Pyrénées Orientales - CATCAR) clouran l’acte.

 

CATCAR: Patrimoni digital al servei de la innovació social

CATCAR s’ocupa d’un període clau de la història que ha prefigurat la construcció de l’actual Unió Europea: el món carolingi. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), en vuit toms. Es tracta d’un total de divuit volums que reuneixen més de cinc mil documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat i l’economia de l’època. 

El projecte compta amb sis socis: l’Institut d’Estudis Catalans, que l’encapçala; l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR); la Universitat de Barcelona (UB); el Département des Pyrénées-Orientales (CD66); la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD), i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat. 

CATCAR té un pressupost de 713.278 €. El projecte ha estat cofinançat al 65 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.