11/06/2021

Joan Romero González considera un fracàs històric la manca de reconeixement del fet plurinacional a Espanya


Joan Romero González, catedràtic de geografia humana de la Universitat de València, va impartir la conferència virtual Espanya bloquejada. El model d’estat posat a prova, organitzada per la Societat Catalana de Geografia el passat 8 de juny. En la conferència, va exposar la seva visió de la situació política a l’Estat espanyol: «Hem estat capaços de crear un model d’estat que defineixo com a federal incomplet i disfuncional. Som un exemple d’estat plurinacional i el reconeixement d’aquest fet continua sent el principal desafiament polític espanyol.»

El geògraf considera que assistim «al final d’una llarga etapa històrica, que encara cueja, que s’inicià l’any 1978 i va concloure el 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estat». Per a ell, en aquest període, l’Estat espanyol ha tingut un èxit considerable, que és l’estat autonòmic: «Crec que s’ha avançat molt en l’autogovern i bastant poc en el pilar del govern compartit.» En canvi, considera «un fracàs històric» la manca de reconeixement del fet plurinacional i, tot seguit, va sentenciar que aquesta situació «requereix un nou pacte polític».

Romero va afirmar que, per a entendre que Espanya és un estat plurinacional, «no cal ser nacionalista, sinó que només cal un mínim estudi de la història col·lectiva» i va lamentar que la dissensió entre estat i nació sigui difícil d’entendre al conjunt d’Espanya, sobretot entre les elits polítiques.


 

‹‹123456...245