11/05/2021

El llegat d’Eduard Fontserè, pare de la meteorologia professional a Catalunya


Els dies 4 i 6 de maig van tenir lloc dues sessions virtuals sobre el meteoròleg Eduard Fontserè, en el context dels actes de commemoració dels cent anys de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya. Van organitzar les jornades la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Societat Catalana de Física (filial de l’IEC), la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (filial de l’IEC) i l’Associació Catalana de Meteorologia. 

Meteoròleg, astrònom, sismòleg i doctor en ciències fisicomatemàtiques, Eduard Fontserè és el fundador de la meteorologia professional a Catalunya per la seva contribució com a promotor i director del Servei Meteorològic de Catalunya entre 1921 i 1939.

La importància del seu llegat va ser posada de manifest durant les dues sessions que se li van dedicar, que van ser inaugurades per Joandomènec Ros, president de l’IEC. Ros va parlar de la seva faceta com a professor universitari, però també va recordar que «va ser moltes altres coses: va contribuir a la fundació de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC, i a la creació d’una terminologia adequada en català per a la física».

Jordi Mazón, president de l’Associació Catalana de Meteorologia, va presentar la primera sessió. Hi van intervenir Antoni Roca Rosell, Mercè Lorente, Jeroni Lorente, Agustí Jansà, Javier Martín Vide i Josep Batlló. Els ponents van tractar, entre altres qüestions, el compromís social de Fontserè, la seva petja terminològica i el seu interès per la sismologia.

La segona jornada la van obrir Joan Parellada, president de la Societat Catalana de Física, i Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya. Les intervencions van anar a càrrec de Francesc Nadal, Marc Prohom, Montserrat Busto, Josep Calbó i Sara Figueras. Alguns dels temes que es van tractar van ser el paper de Fontserè en la creació de la Societat Catalana de Geografia i també la previsió i la comunicació meteorològica.

La cloenda va protagonitzar-la Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, que va subratllar la importància de «prendre consciència del llegat de Fontserè, que va tenir una gran implicació en la ciència però també en el país».


 

‹‹123456...235