25/03/2021

Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»


La Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar el dilluns 22 de març la conferència virtual «La malaltia de la sanitat catalana i els seus problemes de finançament i governança», a càrrec de Guillem López-Casasnovas, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques, va ser l’encarregat de presentar l’acte i va subratllar la importància del tema que es plantejava: «És urgent que en parlem: quin tipus de sanitat volem o podem tenir a casa nostra, i quines són les seves problemàtiques bàsiques».

Guillem López-Casasnovas va afirmar que «quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència, és a dir, de la capacitat del sistema per a afrontar els reptes que van sorgint, tant tecnològics com socials». El conferenciant va fer servir dades recents per a evidenciar que el sistema català està infrafinançat: «El pressupost per al 2020 va ser de 9.850 milions, mentre que la despesa real del 2019 va ser de 10.500 milions, i amb els estralls de la COVID, el càlcul final per al 2020 va ser de 12.300 milions. Per tant, la xifra que aporta l’Estat és una burla per al Parlament.» 

Per a López-Casasnovas, el futur requereix més recursos, capacitat tributària pròpia i sobirania fiscal. Però la millora del finançament com a condició necessària no és suficient per a refer el model sanitari català. Així, va indicar que «s’hauran d’aplicar noves mesures de governança: la priorització vinculada a l’avaluació econòmica i social explícita ha d’estar a l’horitzó. Els estralls de la pandèmia només ho han posat de manifest obertament».


 

‹‹123456...229