Torna a les notícies
Jaume Terradas: «Mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat»
19/11/2020

El dimarts 17 de novembre va tenir lloc, de manera virtual, la sessió inaugural del curs 2020-2021 de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El ponent va ser Jaume Terradas i Serra, professor honorari d’ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i membre emèrit de l’IEC. Sota el títol «Aspectes ecològics i ambientals de les epidèmies i el seu control», el professor va explicar per què ha augmentat el risc d’epidèmies i quines eines tenim per a afrontar-les. 

El conferenciant va subratllar que les epidèmies no són noves, que al llarg de la història n’hi ha hagut moltes. Va advertir, però, que actualment no deixa d’augmentar el risc d’aparició de nous paràsits. Va explicar que «existeixen tres-cents virus que afecten els humans i que, en els darrers temps, n’estan apareixent dos de nous cada any». Segons va detallar, hi ha quatre causes que ho provoquen: «la gran concentració dels humans i el seu bestiar domèstic, la pobresa, el transport global i la transformació de l’entorn».

Sobre el paper de l’ecologia a l’hora d’afrontar les epidèmies, va explicar que cal «un coneixement profund dels patògens, dels vectors i de la seva ecologia» i va concretar que «cal avançar en la dinàmica de les infeccions, en el context espacial i temporal de propagació, en la dinàmica i factors de transmissió en paràsits amb diversos hostes i en l’evolució d’aquests tenint en compte els canvis ambientals». El professor va assegurar que «mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat» i va defensar que cal frenar la desigualtat econòmica i destinar més recursos a la sanitat i a la recerca, així com apostar per la transició energètica, l’economia circular i una vida urbana més sostenible.

Per al professor, la pandèmia actual ens recorda la nostra «vulnerabilitat individual i social» i l’acceleració que s’està produint amb canvis a molts nivells: el clima, la demografia o la urbanització són alguns dels que va esmentar.