Agenda

dimarts  20 octubre 2020
18 h
Assemblea General ordinària de la SCEN i repartiment de medalles als principals autors d’Acta Numismàtica

dimarts  20 octubre 2020
18.30 h
Presentació del número 89 de Treballs de la Societat Catalana de Geografia

dimecres  21 octubre 2020
19 h
Conferència Algoritme. Reptes tecnològics durant i després de la pandèmia

dijous  22 octubre 2020
18.30 h
Conferència «Una perspectiva històrica de l’astrometria. Com mesurem la distància fins a les estrelles?»

dijous  22 octubre 2020
19.30 h
Concert «Música de dones compositores», dins del cicle Música al claustre a l'IEC

dijous  22 octubre 2020
9.15 h
XVII Jornada de la SCATERM: «La terminologia del diccionari»

divendres  23 octubre 2020
9 h
 Congrés Barcelona Mathematical Days 2020 (BMD 2020)

dilluns  26 octubre 2020
8.30 h
Simposi TIR-FOR I: «De l’estudi del territori a la cartografia digital»

dimecres  28 octubre 2020
18 h
Jornada La dimensió jurídica de la crisi sanitària, amb especial referència a l’afectació dels drets de les persones

dijous  29 octubre 2020
9 h
Segon Simposi d’Investigació sobre Coronavirus


:: Més activitats ::
 
16/10/2020
Jornades de Revistes de RACO: «Qualitat i visibilitat de les revistes»

 

L’objectiu d’aquestes jornades, que es retransmetran per Youtube, és ajudar els editors de les revistes del repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) perquè millorin les seves pràctiques editorials i fer que les revistes siguin més vistes, usades i incloses en repositoris internacionals, per tal que la investigació que s’hi publica sigui més visible.

El programa es divideix en quatre sessions: el 20 i el 27 d’octubre i el 3 i el 10 de novembre.

La sessió del 20 d’octubre versarà sobre La millora de la qualitat de les revistes i la seva avaluació, i la moderarà Martí Casadesús, de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya).

En primer lloc, s’exposaran el procediment i els criteris d’avaluació del professorat usats per l’AQU Catalunya en els processos d’acreditació de la recerca. Es farà èmfasi especialment en els criteris de qualitat de les revistes i editorials científiques en l’àmbit humanístic. En segon lloc, s’analitzaran els principis de la declaració DORA i del Manifest de Leiden, que proposen canvis en els actuals sistemes d’avaluació de la recerca. A partir d’aquests, es debatrà sobre l’afectació que poden tenir en l’impacte associat a les revistes, com ara l’impacte social.

Hi participaran Esteve Arboix, secretari de la Comissió d’Avaluació de la Recerca (CAR) de l’AQU Catalunya; Ismael Ràfols, investigador sènior de la Universitat de Leiden, i Flocel Sabaté, catedràtic d’història medieval de la Universitat de Lleida, membre de l’IEC i membre de la Comissió Específica d’Humanitats de la CAR.

La sessió del 27 d’octubre tractarà sobre Canvi accelerat i exigent de les revistes científiques, i la moderarà Candela Ollé, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

En primer lloc, es presentaran l’estructura i les característiques de les noves bases de dades científiques (Dimensions, Lens, DOAJ, entre altres) i es descriurà com han de ser les metadades que han de subministrar les revistes perquè els seus articles apareguin ben indexats. En segon lloc, es presentaran els nous indicadors basats en els usos dels articles i la seva compartició en xarxes socials i se’n valorarà la utilitat per a editors i autors. Finalment, es descriuran les característiques del Pla S (promogut per agències de finançament per a donar suport a l’accés obert) i les implicacions que té per a les revistes científiques (han de complir diversos requisits tècnics i legals).

Hi participaran Jamie Hutchins, director d’Open Access Innovation, ProQuest; Alexandre López-Borrull, de la UOC i Cristóbal Urbano, de la Universitat de Barcelona (UB).

El 3 de novembre es tractarà el tema dels Canvis, millores i noves possibilitats de RACO, i la sessió serà moderada per Sandra Reoyo, del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC).

El canvi de versió del programari amb què funciona RACO, OJS ha obert noves possibilitats i millores per a les revistes, que han facilitat, a més, la creació de nous serveis. S’explicaran els més destacats: personalització, ORCID per als autors, DOI i núvols de paraules clau per als articles i altmètriques, entre altres. La sessió inclourà una exposició dels objectius de la ciència oberta pel que fa a posar la producció científica en obert per mitjà de repositoris federats.

Els participants en la sessió seran Lluís Anglada, Iris Parusel i Natalia Torres, tots tres del CSUC.

El 10 de novembre es farà una taula rodona amb el títol Tenen futur les revistes? Quin? Serà moderada per Ernest Abadal, director del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (UB).

Els participants seran Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Secretaria d’Universitats i Recerca; Josep Joan Moreso, president de l’AQU Catalunya i Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

Aquestes jornades són gratuïtes, però és necessari inscriure-s’hi mitjançant el formulari d’inscripció.

Les jornades són organitzades per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, el Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la UB, el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans.

Formulari d'inscripció.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència