Agenda

dijous  1 octubre 2020
18.30 h
Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?»

dijous  1 octubre 2020
19.30 h
Concert «La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)», dins el cicle Música al claustre de l'IEC

dijous  1 octubre 2020
9.30 h
Seminari ILAC G8:2019 i celebració del DMM

dimarts  6 octubre 2020
12 h
I Trobada Ampliada de l’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació

dimarts  6 octubre 2020
19 h
Conferència inaugural del curs de la Societat Catalana de Física: Epidèmies i mobilitat

dimecres  7 octubre 2020
18 h
Presentació del llibre Emergencia climática, alimentación y vida saludable

dimecres  7 octubre 2020
18.30 h
Taula rodona dins el cicle Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)

dijous  8 octubre 2020
11.30 h
Presentació de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI

dimarts  13 octubre 2020
18 h
Inauguració del curs 2020-2021 de l’IEC

dijous  15 octubre 2020

Conferència Proscrits, marginats i minories a la Corona d’Aragó (s. XV-XVIII). Textos i vides


:: Més activitats ::
 
23/07/2020
El Govern distingeix Manel Esteller, Jordi Salas-Salvadó i Josep Samitier, membres de l’IEC, i Sebastià Xambó, antic president de la Societat Catalana de Matemàtiques, amb la Medalla Narcís Monturiol

El Govern ha aprovat la concessió de la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic a deu investigadors del sistema català de coneixement, així com la concessió de la Placa Narcís Monturiol, que reconeix una institució del país, a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Aquests guardons, instituïts per la Generalitat de Catalunya l’any 1982, distingeixen persones i entitats per la seva contribució destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya. 

Enguany, entre les persones que rebran la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic hi ha els membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) Manel Esteller Badosa, Jordi Salas-Salvadó i Josep Samitier i Martí, i també Sebastià Xambó Descamps, antic president de la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC. A més, també han estat guardonats Ramon Brugada i Terradellas, Paul Christou, M. Teresa Espinal i Farré, Pilar Garcia Almirall, Paloma Mas i Victoria Reyes García.

Amb la resolució aprovada el passat 21 de juliol de 2020, el Govern ha atorgat un total de 291 medalles Narcís Monturiol (227 a homes i 64 a dones), mentre que les institucions guardonades amb la Placa Narcís Monturiol han estat 46. Les persones i les institucions guardonades abasten tots els àmbits del coneixement, des de les ciències de la vida i de la salut fins a les humanitats i les ciències socials, passant per l’arquitectura, l’enginyeria i la resta de ciències. Com l’any passat, quan les medalles es van lliurar a vuit dones i onze homes, aquest 2020 es continua avançant en el camí cap a l’equilibri de gènere del sistema català d’R+D, integrat en més d’un 42 % per dones.

Les personalitats a qui s’ha concedit la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic són:

Ramon Brugada i Terradellas: llicenciat en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és cap de la Unitat de Cardiopaties Familiars, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i catedràtic de medicina de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG). Ha investigat els mecanismes bàsics associats a la mort sobtada.

Paul Christou: doctor en bioquímica pel University College de Londres. És investigador ICREA i director del grup de Biotecnologia Aplicada del Centre de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) de Lleida, centre del qual és fundador. També ha ocupat llocs de direcció en centres de recerca a Anglaterra i Alemanya. Com a científic sènior d’Agracetus (EUA), va ser el responsable d’obtenir el primer cultiu comercial transgènic de la soja.

M. Teresa Espinal i Farré: doctora en filologia hispànica i catedràtica de lingüística de la UAB, on actualment és investigadora ICREA Acadèmia. Ha estat directora del Centre de Lingüística Teòrica i vicerectora de Recerca d’aquesta universitat. La seva recerca se centra a estudiar l’estructura del llenguatge, la interfície sintaxi-semàntica i la seva relació amb una teoria general de la cognició humana.

Manel Esteller Badosa: doctor en medicina per la Universitat de Barcelona (UB) i membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. Format a l’Hospital Vall d’Hebron, a l’Hospital John Hopkins (Baltimore, EUA) i al Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), va tornar a Catalunya com a director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. Actualment, lidera la línia de recerca d’Epigenètica del Càncer a l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), que també dirigeix. També és investigador ICREA i catedràtic de genètica de la UB. Ha situat l’epigenètica a l’avantguarda de la biomedicina.

Pilar Garcia Almirall: arquitecta, catedràtica i directora del VIMAC Lab de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i directora del Departament de Tecnologia de l’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Experta en béns immobles (real estate), ha liderat recerca innovadora en l’avaluació dels espais arquitectònics, urbans i mediambientals, l’habitatge i la millora dels barris. Ha estat pionera en la incorporació de tecnologies informàtiques, com el sistema d’informació geogràfica (SIG), en l’estudi, l’avaluació i la gestió de la ciutat.

Paloma Mas: doctora en biologia, professora d’investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i subdirectora del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). La seva recerca se centra en aspectes fonamentals de la biologia molecular i cel·lular de les plantes. Els seus estudis han estat pioners en la descoberta dels mecanismes de funcionament i regulació del ritme circadiari.

Victoria Reyes García: doctora en antropologia per la Universitat de Florida. Professora d’investigació ICREA de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Des del 2006 coordina el Laboratori d’Anàlisi de Sistemes Socioecològics en la Globalització d’aquesta universitat. Estudia el coneixement indígena i local sobre el medi natural i la rellevància d’aquest coneixement per a entendre i tractar la crisi climàtica i ambiental.

Jordi Salas-Salvadó: catedràtic distingit de nutrició de la Universitat Rovira i Virgili (URV), investigador ICREA Acadèmia, director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) i membre de l’IEC. La seva tasca investigadora s’ha centrat en assaigs clínics en humans per a avaluar l’efecte dels aliments, els nutrients i els patrons alimentaris en l’obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars.

Josep Samitier i Martí: catedràtic del Departament d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica de la UB. Director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), és membre de l’IEC i ha estat membre fundador de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia en Salut (EIT-Health). És impulsor de la nanobioenginyeria a través del grup de recerca de nanoenginyeria de l’IBEC i la coordinació de la Plataforma Espanyola de Nanomedicina (NANOMED Spain).

Sebastià Xambó Descamps: doctor en matemàtiques per la UB. Professor emèrit del Departament de Matemàtiques de la UPC i professor visitant del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS). Va ser degà de la Facultat de Matemàtiques i Estadística i vicerector de Sistemes d’Informació i Documentació de la UPC, i president de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC. Ha estudiat la geometria algebraica, la teoria de codis correctors d’errors i els seus aspectes computacionals, així com les àlgebres geomètriques i les seves aplicacions a la física i a l’enginyeria.

L’entitat distingida amb la Placa Narcís Monturiol és l’Institut de Ciències Fotòniques, un centre de recerca CERCA fundat l’any 2002 per la Generalitat de Catalunya i la UPC, situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels. La seva missió és dur a terme recerca de frontera en les ciències fotòniques i les seves aplicacions industrials i mèdiques, amb vocació d’excel·lència, alta qualitat i impacte global.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència