Agenda

dijous  1 octubre 2020
18.30 h
Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?»

dijous  1 octubre 2020
19.30 h
Concert «La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)», dins el cicle Música al claustre de l'IEC

dijous  1 octubre 2020
9.30 h
Seminari ILAC G8:2019 i celebració del DMM

dimarts  6 octubre 2020
12 h
I Trobada Ampliada de l’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació

dimarts  6 octubre 2020
19 h
Conferència inaugural del curs de la Societat Catalana de Física: Epidèmies i mobilitat

dimecres  7 octubre 2020
18 h
Presentació del llibre Emergencia climática, alimentación y vida saludable

dimecres  7 octubre 2020
18.30 h
Taula rodona dins el cicle Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)

dijous  8 octubre 2020
11.30 h
Presentació de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI

dimarts  13 octubre 2020
18 h
Inauguració del curs 2020-2021 de l’IEC

dijous  15 octubre 2020

Conferència Proscrits, marginats i minories a la Corona d’Aragó (s. XV-XVIII). Textos i vides


:: Més activitats ::
 
22/07/2020
La Societat Catalana d’Economia organitza un debat virtual sobre la mobilitat ferroviària en un nou model de ciutat metropolitana, centrat en el cas del Besòs

El dimarts 21 de juliol va tenir lloc el debat virtual La mobilitat ferroviària en un nou model de ciutat metropolitana. El cas del Besòs, organitzat per la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La nova metròpoli post-COVID-19 i en plena emergència climàtica, les densitats urbanes, el model policèntric, el teletreball, l’economia del coneixement, la indústria 4.0 i la formació són reptes als quals la mobilitat —especialment la ferroviària (tren, tramvia i metro)— ha d’ajudar a donar resposta. 

Va obrir l’acte Eduard Arruga, president de la SCE, que va afirmar que «parlar d’infraestructures és parlar d’economia, de territori, de mobilitat…». Arruga també va esmentar que enguany, i en col·laboració amb l’Obra Social La Caixa, la SCE atorgarà el premi a la millor tesi doctoral, treball o estudi sobre el tema de les infraestructures. Aquest premi porta el nom de Miquel Biada i Bunyol, en honor del promotor de la primera línia ferroviària a la península Ibèrica.

Arruga va donar la paraula a Joaquim Parramon, vocal de la SCE, que va iniciar la seva intervenció recordant el discurs que va pronunciar Andreu Mas-Colell en la celebració a la seu de l’IEC de la Diada Nacional de Catalunya del 2019. Mas-Colell va afirmar que «l’economia es basarà en el coneixement, i això requereix una força laboral qualificada, innovació, automatització… Tenir un bon sistema educatiu serà el motor de dinamització econòmica; s’imposaran el teletreball i la mobilitat laboral. Es necessitaran bons serveis, bones connexions en el transport aeri; caldrà millorar el servei de Rodalies, fet que tindrà un efecte en el preu del sòl; calen també infraestructures telemàtiques». Parramon va preguntar-se: «amb tots aquests elements, quin model de ciutat obtenim?».

Després va ser el torn dels experts. Van participar en la sessió Santiago Montero i Homs, soci de la SCE, enginyer industrial, exassessor de la Presidència de la Cambra de Comerç i bon coneixedor de les infraestructures de transport i les seves interaccions amb l’economia i la societat; Carme Ribas Seix, arquitecta que s’ha centrat en l’àmbit públic i ha realitzat projectes destinats a l’habitatge públic, als edificis d’equipaments o a les intervencions en l’espai públic i en el planejament urbà i que actualment ocupa la Gerència del Consorci del Besòs; Màrius Rubiralta i Alcañiz, doctor en ciències químiques, exrector de la Universitat de Barcelona i ex-secretari d’estat d’Universitats que actualment presideix el Consell Consultiu del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, i Roger Hoyos García, enginyer elèctric i membre de la Societat Catalana de Tecnologia que ha estat professor i director de l’Institut Vázquez Montalbán i que actualment presideix la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià.

Després de les ponències hi va haver un torn de preguntes —tant escrites com orals— dels espectadors que havien seguit aquesta sessió virtual.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència