Agenda

dimecres  20 gener 2021
19 h
Conferència «El llarg curt camí del virus de l’hepatitis C»

dilluns  25 gener 2021
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

dilluns  25 gener 2021
19 h
Conferència «Milgrom i Wilson o com resoldre un bloc de Lego en l’economia matemàtica»

dimarts  26 gener 2021
18 h
Sessió Una generació viral? La joventut davant la pandèmia 

dimecres  27 gener 2021
12 h
Sessió El fenomen Gloria (19-23.01.2020) i el seu estudi

dimecres  27 gener 2021
18 h
Seminari web Noves eines de cribratge per a la detecció de trastorns de l’aprenentatge: dislèxia i discalcúlia

dimecres  27 gener 2021
19 h
Conferència «CRISPR que et vull verd: biotecnologia de Nobel per a un futur sostenible»

dijous  28 gener 2021
18 h
Jornada d’homenatge a Lluís López del Castillo (1938-2018)

dijous  28 gener 2021
18.30 h
Conferència «La recerca a Catalunya avui»

dijous  28 gener 2021
18.30 h
Conferència «Cartografia i transformació del territori a Catalunya entre l’Antic Règim i la revolució liberal (s. XVIII-XIX): el paper de la família Soler»


:: Més activitats ::
 
03/07/2020
El I Seminari d’Estandardització constata la necessitat d’acordar un model únic, però internament flexible, de català estàndard per a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears

El dijous 2 de juliol es va dur a terme de manera virtual el I Seminari d’Estandardització de la llengua catalana, un seminari que per primera vegada han organitzat conjuntament la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Comissió d’Assessorament Lingüístic del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, els tres organismes implicats en l’establiment i/o la difusió de la normativa.

El seminari s’adreçava a membres i tècnics de les tres institucions, i també a persones que havien comunicat el desig de participar-hi perquè estaven interessades sobre la forma que, en el cas de la llengua catalana, podria adoptar un model estàndard comú a tot el territori de la llengua. A més dels parlaments dels responsables dels tres organismes, van intervenir en la reunió dos ponents de cada institució, que van exposar el punt de vista institucional de cadascú i els criteris específics que guiaven el reconeixement de l’estàndard, base de l’establiment de la normativa lingüística. L’objectiu és arribar, si és possible, a una normativa comuna, inclusiva, respectuosa amb la variació i internament flexible que tingui en compte les diferents situacions de comunicació i la diversitat de registres. 

Aquesta és la primera reunió d’un seminari sobre estandardització organitzat en el marc de la cooperació catalano-valenciano-balear que pretén explorar una via activa de col·laboració sobre l’estàndard, de manera que es pugui arribar a un model que, en situacions d’alta formalitat o en àmbits de comunicació supraterritorials i internacionals, faci confluir les seves varietats lingüístiques i evidenciï la unitat de la llengua. El seminari s’ha dut a terme en el context del Protocol de cooperació signat recentment pel president de l’Institut d’Estudis Catalans, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el rector de la Universitat de les Illes Balears, en què exposen la voluntat de cooperar en una línia de confluència, respectant la variació adequada, de la norma institucional de les tres institucions que tenen competències en prescripció lingüística.

En el marc d’aquesta activitat, es va analitzar com han tractat fins ara les tres institucions participants les orientacions normatives, i també es va debatre com s’hauria d’evolucionar en la consecució d’un model de llengua compartit i inclusiu. 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència