Agenda

dimarts  20 octubre 2020
18 h
Assemblea General ordinària de la SCEN i repartiment de medalles als principals autors d’Acta Numismàtica

dimarts  20 octubre 2020
18.30 h
Presentació del número 89 de Treballs de la Societat Catalana de Geografia

dimecres  21 octubre 2020
19 h
Conferència Algoritme. Reptes tecnològics durant i després de la pandèmia

dijous  22 octubre 2020
18.30 h
Conferència «Una perspectiva històrica de l’astrometria. Com mesurem la distància fins a les estrelles?»

dijous  22 octubre 2020
19.30 h
Concert «Música de dones compositores», dins del cicle Música al claustre a l'IEC

dijous  22 octubre 2020
9.15 h
XVII Jornada de la SCATERM: «La terminologia del diccionari»

divendres  23 octubre 2020
9 h
 Congrés Barcelona Mathematical Days 2020 (BMD 2020)

dilluns  26 octubre 2020
8.30 h
Simposi TIR-FOR I: «De l’estudi del territori a la cartografia digital»

dimecres  28 octubre 2020
18 h
Jornada La dimensió jurídica de la crisi sanitària, amb especial referència a l’afectació dels drets de les persones

dijous  29 octubre 2020
9 h
Segon Simposi d’Investigació sobre Coronavirus


:: Més activitats ::
 
03/07/2020
El I Seminari d’Estandardització constata la necessitat d’acordar un model únic, però internament flexible, de català estàndard per a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears

El dijous 2 de juliol es va dur a terme de manera virtual el I Seminari d’Estandardització de la llengua catalana, un seminari que per primera vegada han organitzat conjuntament la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Comissió d’Assessorament Lingüístic del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, els tres organismes implicats en l’establiment i/o la difusió de la normativa.

El seminari s’adreçava a membres i tècnics de les tres institucions, i també a persones que havien comunicat el desig de participar-hi perquè estaven interessades sobre la forma que, en el cas de la llengua catalana, podria adoptar un model estàndard comú a tot el territori de la llengua. A més dels parlaments dels responsables dels tres organismes, van intervenir en la reunió dos ponents de cada institució, que van exposar el punt de vista institucional de cadascú i els criteris específics que guiaven el reconeixement de l’estàndard, base de l’establiment de la normativa lingüística. L’objectiu és arribar, si és possible, a una normativa comuna, inclusiva, respectuosa amb la variació i internament flexible que tingui en compte les diferents situacions de comunicació i la diversitat de registres. 

Aquesta és la primera reunió d’un seminari sobre estandardització organitzat en el marc de la cooperació catalano-valenciano-balear que pretén explorar una via activa de col·laboració sobre l’estàndard, de manera que es pugui arribar a un model que, en situacions d’alta formalitat o en àmbits de comunicació supraterritorials i internacionals, faci confluir les seves varietats lingüístiques i evidenciï la unitat de la llengua. El seminari s’ha dut a terme en el context del Protocol de cooperació signat recentment pel president de l’Institut d’Estudis Catalans, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el rector de la Universitat de les Illes Balears, en què exposen la voluntat de cooperar en una línia de confluència, respectant la variació adequada, de la norma institucional de les tres institucions que tenen competències en prescripció lingüística.

En el marc d’aquesta activitat, es va analitzar com han tractat fins ara les tres institucions participants les orientacions normatives, i també es va debatre com s’hauria d’evolucionar en la consecució d’un model de llengua compartit i inclusiu. 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència