Torna a les notícies
Dos-cents experts de tot el món han participat en el Congrés Internacional de Música de l’Edat Mitjana i el Renaixement
08/07/2011

Del 5 al 8 de juliol Barcelona ha acollit dos-cents experts musicòlegs de tot el món en el marc del Congrés Internacional de Música de l’Edat Mitjana i el Renaixement, organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans i la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC). En el decurs del Congrés s'ha presentat la recerca més recent realitzada en aquest àmbit, des del cant gregorià i l’antiga polifonia de Notre Dame fins als gèneres musicals como ara el motet, la missa polifònica o el madrigal. També s’han exposat estudis sobre compositors com Josquin, Senfl, Morales i Victòria, i treballs de temàtiques com la relació entre la música i les dones a l’edat mitjana i el Renaixement. Un dels objectius del Congrés és afavorir el contacte entre les grans figures de la musicologia internacional i els investigadors més joves i els estudiants de música.

La inauguració del Congrés va ser dimarts, 5 de juliol, a dos quarts d’onze del matí, a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i va comptar amb les intervencions d'Emili Ros-Fàbregas, de la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC, i Tess Knighton, professora ICREA de la Institució Milà i Fontanals (CSIC), com a coorganitzadors; Xosé Aviñoa, catedràtic de Musicologia de la Universitat de Barcelona; Lluís Calvo, director de la Institució Milà i Fontanals (CSIC), i Romà Escalas, secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans. Durant els quatre dies del Congrés s'ha presentat més d’un centenar de ponències, que s'han celebrat a la seu de l’IEC (carrer del Carme, 47).
Com a activitats paral·leles al Congrés, dimarts, 5 de juliol, a les nou del vespre, es va celebrar un concert del grup de cambra Musica Reservata de Barcelona a la Capella de Santa Àgata de Barcelona, dirigit per Peter Phillips. Dimecres, 6 de juliol, hi va haver una recepció dels congressistes al claustre de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. El president de l’Institut, Salvador Giner, va donar la benvinguda als congressistes i hi haurà la intervenció del grup musical La Caravaggia. A més, durant els quatre dies del Congrés, la Biblioteca de Catalunya ha acollit una exposició de reproduccions de manuscrits i impresos musicals de l’edat mitjana i el Renaixement.