Agenda

dijous  4 juny 2020
18 h
Conferència virtual «Science and identity. Alexander von Humboldt’s search for knowledge in a time of revolutions»

divendres  19 juny 2020
10.30 h
19th MetNet Meeting


:: Més activitats ::
 
18/05/2020
L’IEC i l’Eusko Ikaskuntza col·laboren en una proposta de protocol europeu per a la resolució democràtica dels conflictes territorials

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Eusko Ikaskuntza (Sociedad de Estudios Bascos) fa anys que col·laboren. Són una mostra d’aquesta col·laboració les borses d’estudi Eusko-Ikaskuntza - Institut d’Estudis Catalans, instituïdes l’any 1997 i adreçades a investigadors joves interessats en l’estudi d’algun aspecte de la cultura catalana o la cultura basca. A més, des de fa un temps, també treballen junts en el projecte Conflictes territorials de sobirania a Europa.

L’objectiu d’aquest projecte, basat en les bones pràctiques de resolució de conflictes i en criteris acadèmics sòlids i contrastats, és portar a terme una proposta de protocol europeu de resolució democràtica de conflictes territorials entorn de la sobirania en el si dels estats europeus, amb la possibilitat que les institucions europees i estatals l’aprovin com a instrument o norma de claredat.

Entre d’altres, els principals eixos de treball temàtic són:

. Eix politològic, amb fórmules per a la resolució de conflictes sobre sobirania. Principis i valors democràtics. Bones pràctiques en democràcia directa. Referèndum i condicions de claredat.

. Eix jurídic. Legislació estatal, europea i internacional relativa a la resolució de conflictes sobre sobirania. Dret comparat.

. Eix de prevenció de conflictes. Rellevància d’un protocol per a la gestió de conflictes territorials. Contribució a l’estabilitat interna i internacional. Exemples de bones pràctiques.

. Eix model d’Europa. Impacte de la resolució democràtica dels conflictes territorials sobre la sobirania en l’evolució institucional-territorial d’Europa. Nous escenaris.

Després de la feina duta a terme durant el 2019, aquest 2020 serà l’any del desenvolupament de la iniciativa. Els resultats de la deliberació col·lectiva es presentaran en unes jornades internacionals que tindran lloc de l’11 al 13 de novembre de 2020.

Podeu trobar més informació aquí.

 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència