Torna a les notícies
Les Quartes Jornades de Revistes Científiques analitzen nous recursos de gestió i difusió de les publicacions
10/06/2011

Dotar els editors, investigadors i professionals de la informació amb eines i coneixements per a millorar els aspectes formals i els estàndards de qualitat de les revistes científiques i potenciar la difusió, la internacionalització i la visibilitat de les publicacions mitjançant la indexació en bases de dades i repositoris. Aquests han estat els objectius principals de les Quartes Jornades de Revistes Científiques (4JRC), que se s'han celebrat els dies 9 i 10 de juny a l’Institut d’Estudis Catalans i que per quart any consecutiu s'han convertit en el punt de trobada de prop de dos-cents professionals del sector.

Les 4JRC s’han estructurat en tres sessions. La primera, titulada «Contingut i aspectes formals de les revistes científiques», ha comptat amb les ponències «L’article com a última etapa de la investigació», a càrrec de Mercè Piqueras, editora associada d’International Microbiology, i «La qualitat formal de les revistes científiques», a càrrec de Leda Xhelo, editora de revistes científiques de l’IEC.

La segona sessió, amb el títol «Avaluació i internacionalització de les revistes científiques», ha consistit en dues ponències. La primera, de  Lluís Rovira, responsable de CARHUS Plus+ i director de la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya, es titula «CARHUS Plus+ com a referència de publicació en humanitats i ciències socials». La segona, «Sis àmbits de treball per a la internacionalització de les revistes científiques catalanes d’humanitats i ciències socials», a càrrec de Cristóbal Urbano, Marta Somoza-Fernández i Josep-Manuel Rodríguez-Gairín, responsables del projecte MIAR-2011 del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

La tercera sessió, «Difusió i visibilitat de les revistes científiques», s'ha centrat en la repercussió de la digitalització de les revistes científiques i el moviment d’accés obert sobre les vies de comunicació o accés a la producció científica. Hi han intervingut Ruth Francis, cap de comunicació de la revista Nature; Ramon B. Rodríguez, cap del Servei d’Edició Electrònica de les publicacions del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Rafael Aleixandre, de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero del CSIC i la Universitat de València, i Phillip Purcel, gerent de negocis estratègics de Thomson Reuters.