Torna a les notícies
Albert Carreras de Odriozola analitza l’economia catalana en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC
11/12/2019

El 10 de desembre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el discurs de presentació d’Albert Carreras de Odriozola com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. El discurs portava per títol L’economia catalana: una visió plurisecular.

Joandomènec Ros, president de l’IEC, va obrir l’acte juntament amb Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.

En el seu discurs, Carreras va fer un recorregut per la història econòmica de Catalunya entre finals del segle XIX i principis del XX. Primer va fer un petit repàs de la seva recerca orientada a la quantificació en història econòmica i va explicar que «durant molts anys el gruix de les meves millors aportacions i les acadèmicament més influents han estat reconstruccions quantitatives —“estimacions” en diem— de magnituds econòmiques significatives com la producció industrial o el PIB per capita».

Pel que fa a la Catalunya moderna, Carreras va afirmar que «hem estat molt a les fosques sobre l’evolució quantitativa de l’economia catalana comparada amb les del seu entorn. Hem sabut més sobre les grans dades demogràfiques —tot i que amb moltes dificultats— que sobre les dades estrictament econòmiques, com ara el producte interior brut, total o per capita, o l’ingrés o renda total i per persona.»

Després del discurs, li va donar resposta Andreu Mas-Colell, membre emèrit de la mateixa Secció.