Agenda

dijous  20 febrer 2020
19 h
Conferència «Collections and display: the Royal College of Physicians in London»

dijous  20 febrer 2020
9 h
III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

divendres  21 febrer 2020
12.30 h
Dia Internacional de la Llengua Materna 2020

divendres  21 febrer 2020
9 h
III Congrés Internacional «Les ciutats mediterrànies»

divendres  21 febrer 2020
9.30 h
18th MetNet Meeting

dilluns  24 febrer 2020
16.30 h
Celebració de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal: «Protegir les plantes, protegir la vida»

dilluns  24 febrer 2020
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

dilluns  24 febrer 2020
19.30 h
Conferència «Déu i el medi ambient: el punt de vista d’un ecòleg»

dimarts  25 febrer 2020
18.30 h
Presentació del llibre Biodiversity of Pantepui. The Pristine ‘Lost World’ of the Neotropical Guiana Highlands

dimarts  25 febrer 2020
19.30 h
Exposició «Dones i física»


:: Més activitats ::
 
11/12/2019
L’IEC acull una jornada que analitza la repressió que ha patit la llengua catalana en l’època contemporània

Els dies 9 i 10 de desembre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la jornada La repressió de la llengua catalana als segles XIX a XXI. La primera sessió la va obrir Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va recordar que ell mateix ha patit aquesta persecució del català. «El meu descobriment del català no va ser quan era un nen de bolquers; va ser molts anys després, quan vaig recuperar uns llibres en català publicats abans de la Guerra que miraculosament s’havien salvat», va explicar.

La presentació de la jornada va anar a càrrec de Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’IEC. Sobrequés va advertir que «la normalització del català no serà rica i plena fins que tinguem un estat independent». Va recordar que la llengua ha patit circumstàncies molt adverses, des del 1714 i fins a la mort del dictador Francisco Franco, l’any 1975. Per a ell, la història del català és una lluita de resistència contra l’agressió constant de l’Estat espanyol. Sobrequés va subratllar que l’objectiu de la jornada era debatre sobre la situació del català a l’escola, el món editorial, les institucions i el carrer. Els debats del programa també van estar impregnats d’anàlisis del context polític, des de la dictadura de Primo de Rivera al paper dels partits actuals. L’historiador es va mostrar convençut que la valoració de la salut del català ha de bascular entre l’optimisme i el pessimisme, perquè un excés del primer «fa abaixar els braços» i un excés del segon porta al «derrotisme». Sobrequés va concloure que, «mentre els catalans i el Govern català vulguin, el català gaudirà de bona salut».

La primera sessió la va presidir Joaquim Nadal, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, i va comptar amb les ponències de Josep Maria Roig i Rosich, de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Josep Maria Solé i Sabaté, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Josep Maria Figueres i Artigues, de la UAB.

La segona sessió va ser presidida per Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC, i va comptar amb les intervencions de Pere Mayans i Balcells, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Montserrat Duch i Plana, de la URV, i Lluís Duran i Solà, del CHCC.

L’organització de la jornada va anar a càrrec del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i de la Societat Catalana d’Estudis Històrics.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Joan Miralles i Monserrat

‘L’art de picapedrer’, de Josep Gelabert (1653)

 

A cura de Pere Quer

Homenatge de les lletres catalanes a Pompeu Fabra (1928)

 
 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència