Agenda

dijous  1 octubre 2020
18.30 h
Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?»

dijous  1 octubre 2020
19.30 h
Concert «La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)», dins el cicle Música al claustre de l'IEC

dijous  1 octubre 2020
9.30 h
Seminari ILAC G8:2019 i celebració del DMM

dimarts  6 octubre 2020
12 h
I Trobada Ampliada de l’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació

dimarts  6 octubre 2020
19 h
Conferència inaugural del curs de la Societat Catalana de Física: Epidèmies i mobilitat

dimecres  7 octubre 2020
18 h
Presentació del llibre Emergencia climática, alimentación y vida saludable

dimecres  7 octubre 2020
18.30 h
Taula rodona dins el cicle Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)

dijous  8 octubre 2020
11.30 h
Presentació de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI

dimarts  13 octubre 2020
18 h
Inauguració del curs 2020-2021 de l’IEC

dijous  15 octubre 2020

Conferència Proscrits, marginats i minories a la Corona d’Aragó (s. XV-XVIII). Textos i vides


:: Més activitats ::
 
11/12/2019
L’IEC acull una jornada que analitza la repressió que ha patit la llengua catalana en l’època contemporània

Els dies 9 i 10 de desembre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la jornada La repressió de la llengua catalana als segles XIX a XXI. La primera sessió la va obrir Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va recordar que ell mateix ha patit aquesta persecució del català. «El meu descobriment del català no va ser quan era un nen de bolquers; va ser molts anys després, quan vaig recuperar uns llibres en català publicats abans de la Guerra que miraculosament s’havien salvat», va explicar.

La presentació de la jornada va anar a càrrec de Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’IEC. Sobrequés va advertir que «la normalització del català no serà rica i plena fins que tinguem un estat independent». Va recordar que la llengua ha patit circumstàncies molt adverses, des del 1714 i fins a la mort del dictador Francisco Franco, l’any 1975. Per a ell, la història del català és una lluita de resistència contra l’agressió constant de l’Estat espanyol. Sobrequés va subratllar que l’objectiu de la jornada era debatre sobre la situació del català a l’escola, el món editorial, les institucions i el carrer. Els debats del programa també van estar impregnats d’anàlisis del context polític, des de la dictadura de Primo de Rivera al paper dels partits actuals. L’historiador es va mostrar convençut que la valoració de la salut del català ha de bascular entre l’optimisme i el pessimisme, perquè un excés del primer «fa abaixar els braços» i un excés del segon porta al «derrotisme». Sobrequés va concloure que, «mentre els catalans i el Govern català vulguin, el català gaudirà de bona salut».

La primera sessió la va presidir Joaquim Nadal, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Girona i director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, i va comptar amb les ponències de Josep Maria Roig i Rosich, de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Josep Maria Solé i Sabaté, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Josep Maria Figueres i Artigues, de la UAB.

La segona sessió va ser presidida per Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC, i va comptar amb les intervencions de Pere Mayans i Balcells, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Montserrat Duch i Plana, de la URV, i Lluís Duran i Solà, del CHCC.

L’organització de la jornada va anar a càrrec del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i de la Societat Catalana d’Estudis Històrics.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència