Torna a les notícies
Mor el geòleg Oriol Riba, membre de l’IEC i fundador del Departament d’Estratigrafia i Geologia Històrica a la UB
01/06/2011

Oriol Riba i Arderiu (Barcelona, 1923) va morir ahir, dimarts 31 de maig, a Barcelona. Considerat «un dels geòlegs que més bé coneixien el país» per Salvador Reguant, col•lega i membre de l’IEC, era llicenciat en ciències naturals i doctor en geologia. Va ser investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques, becari a Wageningen (Holanda), a Angers i Rennes (França) i catedràtic a la Universitat de Saragossa i a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB), on va fundar el Departament d’Estratigrafia i Geologia Històrica. En aquesta Universitat va promoure les especialitats de sedimentologia, geologia marina i geologia del petroli. També era membre de la Secció de Ciència i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1978.

Oriol Riba es va dedicar a la recerca d’hidrocarburs al País Basc, a Navarra, a la Rioja i a la Catalunya central; també a Guinea i al Sàhara. Va investigar la conca terciària de l’Ebre i la Serralada Ibèrica. Entre les seves obres més destacades, hi ha el Diccionari de geologia, publicat per Enciclopèdia Catalana el 1997 i disponible en línia en el marc del programa «Diccionari de Ciència i Tecnologia» de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.


Riba va orientar part de la seva recerca a l’estudi del subsòl de la ciutat de Barcelona, una activitat capdavantera en el nostre país. Fruit d’aquesta recerca, l’any 2009 va publicar, juntament amb Ferran Colombo, l’obra Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou. Assaig de geologia urbana, editada per l’IEC. El llibre és una anàlisi de les estructures geològiques del litoral barceloní i de la transformació que han experimentat arran de l’activitat humana i revela, entre altres coses, com es va crear el port, la Barceloneta i el Poblenou, la Ribera o el Raval. També explica els efectes devastadors de les rierades que van provocar l’enderrocament de les muralles el 1853 i la transformació del territori arran del Pla Cerdà. En la presentació del llibre, que va tenir lloc a l’IEC el 22 de juliol de 2009, Lluís Cabrera, degà de la Facultat de Geologia de la UB, va qualificar aquest llibre d’obra de referència en el camp de la geologia i també va glossar la figura de Riba, de qui va destacar l’«esperit inquiet, intuïtiu, rigorós» i el seu paper de «catalitzador de vies de treball que ara ja estan consolidades».


Oriol Riba va ser membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, membre del Consell de Protecció de la Natura de la Zona Volcànica d'Olot i, d’altra banda, membre fundador de l'Associació Internacional de Sedimentologia. El 1992 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya.