Agenda

dijous  4 juny 2020
18 h
Conferència virtual «Science and identity. Alexander von Humboldt’s search for knowledge in a time of revolutions»

divendres  19 juny 2020
10.30 h
19th MetNet Meeting


:: Més activitats ::
 
11/11/2019
Tarragona acollirà l’acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica

El dijous 14 de novembre, a les 18.30 h, l’acte, que s’emmarca en la Setmana de la Ciència, tancarà un any en què s’han organitzat a Catalunya més d’un centenar d’activitats per a celebrar el cent cinquantè aniversari de la taula periòdica. 

L’Auditori de la Diputació de Tarragona és l’escenari triat per a la cloenda, impulsada per la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Pere Estupinyà, comunicador científic, escriptor i bioquímic, serà l’encarregat de conduir aquest acte. El programa inclou la intervenció del doctor en biologia i professor David Bueno, amb el monòleg «La química dels sentiments», i la projecció del primer vídeo premiat per la SCQ i per la Societat Europea de Química (European Chemical Society, EuChemS) —en les categories de 15-16 anys i de menys de 18 anys, respectivament— del concurs de vídeos Chemistry Rediscovered - In Your Element, organitzat per la Xarxa Europea de Joves Químics (European Young Chemists’ Network), de l’EuChemS.

Durant l’acte també es farà el col·loqui «Quo vadis química?», amb Carmen Claver, directora de la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat i professora a la Universitat Rovira i Virgili; Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa; Carles Navarro, director general de BASF Española i president de FEIQUE; Cinta Pastor, ex-directora tècnica del Laboratori Dr. Oliver Rodés, SA, i vicedegana del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. En el col·loqui, representants de diferents sectors de la química i de la innovació donaran la seva visió del futur de la química a Catalunya.

La lectura dramatitzada del poema del David Jou «La taula periòdica», amb Sílvia Panisello, rapsoda, i Sinta Salvadó, violoncel·lista, precedirà les intervencions finals de l’acte, que aniran a càrrec de Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC, i de Carles Bo, president de la SCQ.

Any Internacional de la Taula Periòdica, una oportunitat i un èxit

Catalunya, pol químic més important del sud d’Europa, compta amb un sector químic potent i internacionalitzat, que combina l’impuls industrial amb una recerca i un desenvolupament d’avantguarda a les universitats i centres de recerca. Tots i cadascun d’ells, d’una manera o d’una altra, han volgut participar d’aquesta celebració.
Quan només queda un mes i mig per acabar l’any 2019, el balanç de l’AITP a Catalunya és molt positiu.

La celebració ha arribat a les quatre capitals de província i ha estat present en els diferents programes de divulgació científica que es fan a Catalunya, com ara la Biennal de Ciència, la Jornada STEAM, la Festa de la Ciència, la Nit Europea de la Recerca, el Maker Faire, la Setmana de la Ciència, la Ciència al Carrer o la Fira de la Ciència. S’han dut a terme conferències, col·loquis, tallers i espectacles, per a donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut. Les activitats organitzades han estat dirigides, sobretot, a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química, fent un èmfasi especial en la incorporació de la dona a la ciència, i d’assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp.

Des del web taulaperiodica.cat s’han ofert al professorat de primària, secundària i batxillerat més trenta recursos educatius, deu vídeos, ressenyes de publicacions i de trenta-cinc articles de divulgació científica a través del blog.

Les activitats amb motiu de l’AITP impulsades des de la Societat Catalana de Química i l’Institut d’Estudis Catalans han estat coorganitzades amb l’Obra Social La Caixa; les empreses BASF, Carburos Metálicos, Covestro, DOW, Ercros, Quimidroga, l’Associació de Fabricants de Química Farmacèutica (AFAQUIM); el gremi químic de CECOT, la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FEDEQUIM), i Expoquimia, punt de trobada internacional de la química de Fira de Barcelona.

També han comptat amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), l’Institut Químic de Sarrià - Universitat Ramon Llull, les empreses Ramon Clemente Glass i Kemira, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC), i la Real Sociedad Española de Química (RSEQ) i la seva Secció Catalana.

Hi han donat suport l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, així com el Departament d’Educació i el d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Cal fer especial èmfasi també en la participació destacada de les universitats i centres de recerca.


 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència