Torna a les notícies
El nou Diccionari jurídic català recull per primera vegada i en línia tot el lèxic jurídic antic i modern
23/05/2011

«Amb aquesta eina esperem contribuir a la normalització de l'ús del català en tots els àmbits de la justícia». Així ho ha manifestat Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, en l'acte de presentació del Diccionari jurídic català que s'ha celebrat a l'IEC. Aquest nou diccionari, accessible des d'avui, en línia i en obert, recull tota la terminologia jurídica, antiga i moderna, en llengua catalana; les frases emprades en el llenguatge juridicoadministratiu; la informació enciclopèdica referent a la doctrina, la legislació i la jurisprudència, així com l’explicació de les circumstàncies històriques i socials que han permès el desenvolupament del dret català i de les terres de parla catalana.

El Diccionari jurídic català, elaborat per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC, amb el suport de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, recull els termes que formen part de les diverses disciplines del dret, com ara el dret públic, el dret civil, el dret penal, el dret processal, el dret canònic, el dret ambiental i el dret mercantil, entre d’altres, i inclou ressenyes biogràfiques de juristes catalans insignes i les expressions llatines més utilitzades en dret i fraseologia jurídica. Els articles també informen sobre les equivalències en espanyol, els termes relacionats amb l’entrada consultada i els sinònims. L’edició en línia permet fer cerques ràpides i diverses, segons l’àrea temàtica o la llengua d’origen, dins la definició o bé dins tota la informació enciclopèdica. Actualment, el diccionari conté 2.200 entrades de definicions de terme, 923 entrades llatines i 492 entrades de fraseologia jurídica. És previst que a final d'any inclogui un total de 8.400 entrades.

El Diccionari jurídic català és un diccionari enciclopèdic especialitzat que omplirà el buit lexicogràfic que hi havia fins ara en aquesta disciplina. Està destinat, principalment, als professionals del dret i de la història de les institucions del dret —magistrats, jutges, notaris, procuradors, advocats, professors i estudiants universitaris—, i també a centres d’investigació i de recerca. A més, serà una obra de referència per als estudiosos del dret català, sobretot en un moment en què el Parlament de Catalunya adequa i actualitza el dret català per tal d’adaptar-lo a la realitat social i cultural del país.

En l’acte de presentació han intervingut  Salvador Giner, president de l’IEC; Xavier Ventura, director territorial de CatalunyaCaixa; Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, i Pilar Fernández Bozal, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya.