Torna a les notícies
L’IEC inicia la commemoració del centenari de la Secció Filològica a Palma i anima a promoure la vitalitat del català
04/04/2011

L’Institut d’Estudis Catalans va iniciar la commemoració del centenari de la Secció Filològica amb un acte institucional celebrat al Teatre Principal de Palma. L’acte inaugural va ser presidit per Francesc Antich, president del Govern de les Illes Balears; Salvador Giner, president de l’IEC, i Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears. En el decurs d’aquesta celebració es va retre homenatge a les figures d'Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra, dos grans lingüistes de la primera Secció Filològica, impulsors de la recuperació de la llengua catalana al llarg del segle XX.

En l’acte també van participar Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC;  M. Pilar Perea i Josep Murgades, professors de la Universitat de Barcelona, i Jordi Mir, codirector de les Obres completes de Pompeu Fabra.

Per recordar la important tasca d’Alcover a favor de la normalització i la consolidació de la llengua catalana, en l’acte es va presentar un portal web dedicat al lingüista mallorquí, en què es reuneixen les seves obres. També, es van donar a conèixer els actes i iniciatives que es celebraran al llarg de l’any: animar el conjunt de la societat a participar de la vitalitat de la llengua catalana, amb el lema «2011, l'any de la paraula viva», i difondre l’aportació lingüística i científica de figures cabdals del segle XX a les terres de llengua i cultura catalanes. Els intel·lectuals de les Balears han tingut sempre, des de l’inici, un paper destacat en les activitats de l’Institut d’Estudis Catalans.

La Secció Filològica, juntament amb la Secció de Ciències, va ser creada el 1911 per Enric Prat del Riba, quatre anys després de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans. Acompleix la funció d’acadèmia de la llengua catalana que l’Institut té encomanada i es dedica a l’estudi científic de la llengua, a l’establiment de la normativa lingüística i al seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes.

Dossier de premsa