Agenda

dissabte  25 maig 2019
19 h
Taller de xiulells i trompes

dilluns  27 maig 2019
11 h
Presentació del Diccionari descriptiu de la llengua catalana

dilluns  27 maig 2019
17.30 h
Lliurament dels premis de la Prova Cangur 2019

dilluns  27 maig 2019
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

dilluns  27 maig 2019
19 h
Lliurament del XII Premi Ferran Armengol i Tubau 2018

dimarts  28 maig 2019
18.30 h
Presentació del llibre Azares y decisiones. Recuerdos personales

dimecres  29 maig 2019
19 h
Presentació del llibre La narrativa catalana al segle XXI. Balanç crític

dijous  30 maig 2019
9 h
XVI Jornada SCATERM: «La Viquipèdia i la terminologia»

dimecres  5 juny 2019
19 h
Sessió de recepció de Martina Camiade Boyer com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

dimecres  5 juny 2019
9 h
Novena jornada Medi ambient i societat: pautes per a la gestió ambiental


:: Més activitats ::
 
28/08/2018
La relació de Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans, en una exposició a la Casa de Convalescència

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, van inaugurar el 23 de juliol, a la Casa de Convalescència, l’exposició «Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans». Amb aquesta exposició l’IEC posa a l’abast del públic una mostra dels materials i dels documents del seu arxiu com a contribució a l’Any Fabra. L’exposició es pot visitar lliurement a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona) del 24 al 27 de juliol i del 20 al 31 d’agost, de 10 a 14 h; i a partir del 3 de setembre, de 10 a 19 h.

 Joandomènec Ros va recordar que «l’IEC va tenir Fabra com un dels membres fundadors: va ser president de la Secció Filològica i també de l’IEC. Mostrar la tasca que va dur a terme mentre va ser a l’IEC ha estat l’objectiu de l’exposició: volíem “treure Fabra de l’Arxiu”». El president de l’IEC va explicar la tasca de digitalització que s’està duent a terme «perquè des d’arreu en sigui fàcil la consulta. Fabra va fer la seva obra immensa per posar el català a l’alçària de les altres llengües del món, i ara, des de tot el món, es podrà consultar la seva obra. Hem fet feina i no ens quedarem aquí. Caminarem per enfortir, conèixer i fer que s’utilitzi la nostra llengua».

El president de la Generalitat, Quim Torra, va manfiestar que «avui estem homenatjant una de les personalitats més importants del país, com a lingüista i com a ciutadà. Pompeu Fabra representa l’esperit d’excel·lència i representa allò que aquest govern pretén impulsar: construir la bastida del nou país republicà sobre els conceptes de llibertat, cultura i talent».

A l’acte també van assistir la consellera de Cultura, Laura Borràs; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i l’Equip de Govern de l’IEC.

 

L'exposició presenta documents i materials que l’Institut d’Estudis Catalans conserva, com ara una mostra de les 14.751 fitxes redactades a mà per Pompeu Fabra, destinades a l’elaboració del Diccionari general de la llengua catalana, publicat l’any 1932.

La mostra ensenya també diversos actes en què Pompeu Fabra va representar l’IEC quan n’era el president, els indrets des d’on elaborava els materials que havien de desembocar en les seves obres i els reconeixements i homenatges que va rebre mentre va ser a l’IEC. També exhibeix les publicacions de l’època en què va ser a l’Institut i els nou volums que constitueixen les seves Obres completes (2005-2013), publicades sota la direcció de Jordi Mir i Joan Solà, amb la col·laboració de trenta especialistes i de la Universitat Pompeu Fabra i l’impuls de la Generalitat de Catalunya, i que recullen tota la seva producció en un total de deu mil pàgines impreses.

Juntament amb aquesta mostra també es pot visitar l’exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa», cedida per la Direcció General de Política Lingüística a l’IEC.

També dins el marc de l’Any Fabra,  l’Institut d’Estudis Catalans organitzarà els dies 14, 15 i 16 de novembre el Simposi Pompeu Fabra, en què es presentaran diferents aspectes de la persona, la vida i l’obra de Fabra, i la situaran en el període polític, social i cultural que li va tocar viure.
 

Vídeo de l'acte

Discurs del president de l'IEC, Joandomènec Ros

Fotografies

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

De Núria Romaní Sala.

Carrers i serveis viaris a les ciutats romanes del ‘Conventus Tarraconensis’ (s. II aC - VI dC)

 
 

De Theodore Gray.

Segona edició d’Els elements. Una exploració visual de tots els àtoms coneguts de l’Univers

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència