Torna a les notícies
L’IEC inaugura l’Any Internacional de la Química i reivindica el coneixement científic com a motor del progrés
14/12/2010

Els avenços científics i tecnològics que tenen per base la química han tingut un impacte important en la qualitat de vida i en el progrés de la humanitat. La contribució de la química a la solució dels problemes del món actual és fonamental. Per aquest motiu i amb l’objectiu de conscienciar la població sobre els beneficis del coneixement científic en general i del químic en particular, les Nacions Unides van proclamar el 2011 Any Internacional de la Química, amb el lema «Química: la nostra vida, el nostre futur». La Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, juntament amb la Societat Catalana de Química, filial de l’Institut, ha iniciat la commemoració de l’Any Internacional de la Química avui, dimarts 14 de desembre, amb un acte inaugural que ha aplegat representants de tot el sector. 

«Vull ser químic... per fer què?» és el títol de la conferència inaugural que ha pronunciat Agustí Lledós, catedràtic de química física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en la qual el ponent ha reivindicat la química com «la ciència central», que encara té molts territoris per a explorar. En el decurs de l’acte, Pilar González, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, ha presentat el calendari Quins elements!, elaborat per l’IEC i que respon a un dels principis de l’Any Internacional de la Química, que és la promoció de la química entre els joves. El calendari Quins elements! és resultat del concurs organitzat entre els estudiants de química, que havien de respondre i il·lustrar amb una fotografia preguntes relacionades amb els elements químics. L’acte ha estat presentat per Romà Tauler, president de la Societat Catalana de Química, filial de l’IEC, i la cloenda ha estat a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans. L'actuació musical del Cor Argentum, de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Víctor Frigola, ha tancat l'acte.

L’any 2011 coincideix amb el centenari del Premi Nobel de Química a Marie Sklodowska Curie, fet que ofereix l’oportunitat de reconèixer la seva contribució a la ciència i de reivindicar el paper de la dona en la ciència.